latinica  ћирилица
18/09/2021 |  10:19 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Обиљежавање одбране западних граница Републике Српске

Служењем помена и полагањем вијенаца код споменика цивилним жртвама у насељу Туњица код Новог Града данас је почело обиљежавање одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.
Нови Град - обиљежавање - Фото: РТРС
Нови Град - обиљежавањеФото: РТРС

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, делегације Народне скупштине Српске, Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ, као и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Биће служен парастос код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а након тога положени вијенци и цвијеће.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијена 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете у Новом Граду, она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона КМ, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.00 часова и 25 минута и током два дана офанзиве смртно је страдало 57 лица, 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Обиљежавање организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.