latinica  ћирилица
18/09/2021 |  11:35 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Додик: Спасавање америчких војника - јуначки подвиг (ВИДЕО)

Спасавање америчких војника у акцији "Халијард" представља јуначки подвиг, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, током обиљежавања операције "Халијард - ваздушни мост", највеће акције спасавања америчких војника изван линија фронта у Другом свјетском рату.
"Бољанић"  (Фото:twitter.com) -
"Бољанић" (Фото:twitter.com)

- Драго ми је да смо одали почаст нашим прецима - рекао је Додик.

Подсјетио је да су двије војске на простору бивше југославије биле међународно признате, а то су четнички покрет и партизанске јединице.

- Нажалост, Титов режим игнорисао је страдања Срба у Јасеновцу, Пагу, Јадовну, Херцеговини, тако су покушали да прећуте истину о овом догађају. Међутим, чињеница је да је четничка војска чувала слободу народу на Озрену - поручио је Додик.

Он је нагласио да српски народ на Озрену бранио огњишта, вјеровао у Србију и четничког команданта генерала Драгољуба Дражу Михаиловића.

Према његовим ријечима, многи савезнички пилоти су спасени, што је одраз величине и снаге српског народа.

- Нажалост, Срби су, упркос својој хуманости и слободарској тежњи, крајем прошлог вијека сатанизовани. Вјерујем да односи српског народа са САД и тадашњим савезницима мора бити промијењени - каже Додик.

Додик је поновио да су за српски народ мир и слобода светиња, а држава синоним за слободу.

У селу Бољанић код Добоја данас су положени вијенци у знак сјећања на јунаштво, жртву у спасавању савезничких пилота "Халијард - ваздушни мост" прије 77 година.

Вијенце су положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић у својству изасланика предсједника Србије.

Пошту су одали представници Амбасаде САД у БиХ, Амбасаде Велике Британије у БиХ, Фондације "Халијард", Трећег пјешадијског Република Српска пука, те града Добоја.

У акцији "Халијард", спасено је више од 500 пилота. Само у селу Бољанић спасено је 60 савезничких пилота, а акцију су извели припадници Југословенске војске у отаџбини.