latinica  ћирилица
18/09/2021 |  12:32 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Кисић Тепавчевић: Српски народ поносан на храброст и хуманост предака (ВИДЕО)

Изасланик предсједника Србије Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да се српски народ данас са поносом сјећа храбрости, солидарности и хуманости предака који су спасавали савезничке пилоте у акцији "Халијард" прије 77 година.
"Бољаних" Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: РТРС
"Бољаних" Дарија Кисић ТепавчевићФото: РТРС

- Српски народ показао је храброст и доброту, а све како би очувао понос свога рода и помогао савезницима - рекла је она у добојском селу Бољанић на обиљежавању 77 година од акције "Халијард - ваздушни мост" у којој је спасено више од 500 пилота, а у овом селу њих 60.

Тепавчевићева је нагласила да су обични људи помагали у спасавању пилота.

- То је био подвиг српског народа и с поносом можемо рећи да носимо његове гене -, истакла је Тепавчевићева која је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Она сматра да је потребно развијати сарадњу Срба и америчког народа.

- Задатак нам мора бити да његујемо и развијамо наше односе и идемо у заједничку будућност. Морамо поштовати дјела наших предака. Пред Србијом је пут напретка - каже Тепавчевићева.

У селу Бољанић код Добоја данас се обиљежава 77 година од акције савезничких пилота "Халијард - ваздушни мост" у којој је спасено више од 500 пилота, а у овом селу њих 60.

Операција "Ваздушни мост", како је још зову, била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.