latinica  ћирилица
18/09/2021 |  13:20 ⇒ 13:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Пријатељство са Турском додатна гаранција стабилности

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је у Истанбулу да ће турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган до краја године посјетити Србију, те истакао да пријатељство са Турском представља додатну гаранцију за стабилност и очување мира на западном Балкану.
Вучић у Турској  (Фото:instagram.com) -
Вучић у Турској (Фото:instagram.com)

Александар Вучић је, након разговора са Ердоганом, рекао да је то био веома добар састанак, који је трајао готово два сата.

- Разговарали смо о свим важним темама, прије свега економским, о турским инвестицијама, како турске компаније изводе радове у нашој земљи, али и свим регионалним питањима и односима Србије и Турске. Од билатералних до укупних односа и о сарадњи у свим другим областима - пренио је Вучић.

Указао је да слиједи сједница Државног савјета, што је виши ниво у односу на међувладину комисију.

- До краја године уследиће званична посјета Ердогана Србији и то ће бити прилика да додатно разговарамо о важним питањима за Балкан и цијели регион. Турска је велика регионална сила - нагласио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Каже и да је покренуто питање бржег протока роба и услуга, па постоји могућност да се у наредном периоду размотри на који начин, да уз најмање могућих докумената прелазе границе, чиме се пријатељство диже на још виши ниво.

Навео је да трговинска размјена непрестано расте, да је прошле године била на 1,3 милијарди евра и изразио увјерење да ће веома брзо стићи до двије милијарди евра.

"Турска пријатељ Србије, односи могу да буду још бољи"

Турска је пријатељ Србије и уверен сам да би односи двије земље могли да буду још бољи, изјавио је Вучић.

Истакао је да су односи сада другачији него прије 10, 15 или 20 година.

- Можемо још труда да уложимо да те односе направимо још бољим и да градимо додатно поверење. То је за нас једна од великих и важних ствари, услов без којег не можемо да сачувамо стабилност у региону - нагласио је Вучић.

Указао је да је логично да расту турске инвестиције, јер њихове фирме виде честе сусрете њега и Ердогана, да ће долазити још више и да је то један незаустављив процес.

Рекао је и да је имао важан састанак са турским инветиторима прије два дана у Београду и истакао да је Србија вишеструко увећали трговинску размјену са Турском. То ће ићи у још бољем смеру, додао је он.

- Даља изградња добрих односа са Турском нам гарантује сигурност, пошто је Турска велесила региона и морамо да чувамо мир. То нам даље помаже и у стварању рационалнијег и бољег односа и са муслиманима различитих група у региону и са Бошњацима и свима осталима у нашем региону, дјелимично и са Албанцима и свима осталима. То су важне ствари, а о инвеститорима и да не говорим - нагласио је Вучић.

Истакао је да пуно значе фабрике и у Прибоју, Житорађи, Лебану, Крупњу и другим местима.

- Хвала турским пријатељима на томе - поручио је Вучић.

"Ердоган подржава дијалог Београда и Приштине"

Предсједник Турске подржава дијалог Београда и Приштине и вјерује да је важно да се дође до компромисног рјешења, пренио је Вучић.

На питање да ли је на састанку било ријечи о односу Београда и Приштине, Вучић је новинарима рекао да су говорили и о томе, као и о цијелом региону.

- Важно је да предсједник Турске подржава дијалог и вјерује да је важно да се дође до компромисног рјешења - рекао је Вучић.

Упитан на којим су се темама најдуже задржали, Вучић је рекао да има много заједничких економских тема, али да су говорили и о политицији и ситуацији у региону.

- Када с неким разговарате више од два сата, јасно је да сте све теме покрили. Ја сам задовољан, сваки разговор са Ердоганом је увијек користан. Турска је велика земља, 10 пута већа о нас - рекао је Вучић.

Додао је да је са турским предсједником разговарао и о неким стварима које не може да подијели са јавности, али које су, каже, важне за Србију.