latinica  ћирилица
18/09/2021 |  13:52 | Аутор: СРНА

Словенија: 1.248 заражених, двоје преминулих

У Словенији је у посљедња 24 часа потврђено још 1.248 заражених вирусом корона, док је умрло двоје обољелих од ковида 19, а и данас је у Љубљани организован протест због пооштрених противепидемијских мјера.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

Епидемиолошка ситуација и даље се не побољшава, па је у посљедња 24 часа сваки пети тест на корона вирус био позитиван, а 14-дневна инциденција заразе повећана на 614.

Епидемиолози смањивање бројева обољелих и хоспитализованих не очекују прије средине октобра.

Болнице се и даље пуне, а стопа вакцинисаности је 45, 8 одсто укупне популације, што се сматра недовољним. На ковид-одјељењима сада је већ 360 обољелих, 12 више него дан раније.

Пред зградом парламента јутрос се поново окупило више десетина противника одлуке о обавезним ковид-потврдама, након што су у четвртак, 16. септембра, увече мирне демонстрације више хиљада људи прерасле у нереде.

Влада Словеније, упркос протестима, најављује да ће се до 1. октобра првом дозом, односно 1. новембра другом морати вакцинисати сви запослени у државној управи који нису пребољели ковид 19.

Инфектолог Матеја Логар каже да би након обвезне вакцинацјије уже државне управе ту обвезу требало увести и за друге категорије.

Према анкети коју преносе словеначки медији, против таквог заоштравања мјера је више од 40 одсто људи, а многи оваква условљавања запослених сматрају дискриминаторским.