latinica  ћирилица
18/09/2021 |  15:13 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Одржан поетски час у оквиру 49. Књижевних сусрета на Козари

Велики поетски час у оквиру 49. Књижевних сусрета на Козари одржан је на Мраковици. Положени су вијенци на бисту творца "Стојанке мајке Кнежопољке", Скендера Куленовића, чије име носи награда Сусрета, као и на споменик на Мраковици.
Одржан поетски час на Козари - Фото: РТРС
Одржан поетски час на КозариФото: РТРС

Велики потески час на Мраковици окупио је осам пјесника из Српске и Србије. Истакли су да сусрети окупљају људе и значајан су помен на прошлост.

- Козара је један од тих књижевних сусрета, који остаје, који се памети, који траје - рекао је Ранко Павловић пјесник из Бањалуке.

Пјесник Љубивоје Ршумовић навео је да су пјесници ти имају ту слободу да измишљају стварност и много стварности се догодило коју су песници измислили.

- Зато, оваква достојанства која доживљава, рецимо, пјесник као што је Скендер Куленовић да се ми окупљамо, да размишљамо о томе је велика ствар - рекао је Ршумовић.

Књижевни сусрети су понос Приједора, јер се тако чува сјећање на славну историју и слободарски дух народа Козаре, поручио је градоначелник Далибор Павловић.

- Ови књижевни сусрети, који се дешавају толико година у граду Приједору, су нам јако битни, јер промовишу град Приједор, промовишу Републику Српску и од великог су значаја за све кљижевнике који желе, који су учествовали и који ће учествовати у наредном периоду - невао је Павловић.

Добитник овогодишње награде Књижевних сусрета на Козари је пјесник из Даља, Ђорђе Нешић. Књижевни сусрети на Козари биће завршени додјелом награде на Вечери лауреата.