latinica  ћирилица
18/09/2021 |  18:56 ⇒ 19/09/2021 | 10:46 | Аутор: РТРС

У Бољанићу код Добоја обиљежено 77 година од акције спасавања савезничких пилота (ФОТО/ВИДЕО)

У Бољанићу код Добоја обиљежена је годишњица операције "Халијард - ваздушни мост", највеће акције спасавања савезничких пилота изван линија фронта у Другом свјетском рату. У акцији "Халијард", спасено је више од 500 пилота. Само у селу Бољанић спасено је 60 савезничких пилота, а акцију су извели припадници Југословенске војске у отаџбини.
"Бољанић"  (Фото:twitter.com) -
"Бољанић" (Фото:twitter.com)

Да би савезничким пилотима омогућили да се живи врате својим кућама, Срби су за кратко вријеме у Бољанићу изградили импровизовану стазу за полијетање авиона. Васкрсије Јанковић, тада шестогодишњак, о тим догађајима написао је књигу свједочења.

- Најзначајније ми је што се ово означило и откинуло од заборава,. То ми је вјечито била жеља - каже Јанковић.

У акцији спасавања учествовали су Срби мјештани и Краљева војска у отаџбини. Озренског команданта Цвијетина Тодића постхумно је одликовала Фондација Халијард, која чува успомене на велики историјски подухват.

 

- Након толико година ово за мене значи прије свега откривање истине која је од нас била сакривена. Овдје непријатељска нога није могла да крочи и да терорише српски народ због тога што су га бранили четници - рекао је Дарко Деспотовић, унук Цвијетина Тодића, команданта Четничког озренског одреда.

Џон Капело из Фондације Халијард навео је да је битан дио њихове мисије повезивање породица, одржавање историје живом, грађење мостова између људи, између Републике Српске и САД.

Фото: РТРС

Истина о спасавању савезника и хуманости Срба скривана је 70 година. Истина је и то да су на простору бивше Југославије биле двије међународно признате војске, а то су четнички покрет и партизанске јединице, подсјетио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Упркос својој хуманости и слободарској тежњи, крајем прошлог вијека Срби су сатанизовани и бомбардовани од оних које су спасавали. Ти односи морају бити промијењени, истакао је Додик.

Фото: СРНА

- Наши односи могли би да буду далеко чвршћи и јачи, а ево ја као човјек изабран од овог народа рећи ћу вам само дозволите нам да и ми имамо одраз на своју слободу и своју државу, ми ништа друго не тражимо ни од кога друго - поручио је Додик.

Српски народ показао је храброст и доброту, а све како би очувао понос свога рода и помогао савезницима, истакла је изасланица предсједника Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

Фото: СРНА

- Велика је понос и част бити овдје,одати почаст наших храбрим прецима. Република Српска и Србија заједно празнују многе празнике зато што је наша прошлост али и наша будућност заједничка - навела је Кисић Тепавчевић.

У знак сјећања на јунаштво и жртву у спасавању савезничких пилота прије 77 година, вијенце на спомен обиљежје положили су и представници амбасада САД и Велике Британије, Фондације "Халијард", Трећег пјешадијског Република Српска пука, те града Добоја.