latinica  ћирилица
18/09/2021 |  19:17 ⇒ 19/09/2021 | 09:25 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска и Србија градиће слободне индустријске зоне (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска и Србија учестововаће у креирању слободних индустријских зона у пограничним дијеловима Српске, изјавио је премијер Радован Вишковић након отварања 88. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.
Нови Сад - Фото: СРНА
Нови СадФото: СРНА

У питању је, каже Вишковић, простор од Братунца до Бијељине.

Новосадски сајам највећа је смотра аграра у региону, која је окупила излагаче из 17 европских земаља. На заједничком штанду Привредне коморе Републике Српске представља се и 13 фирми из Српске, а први пут и групација наших репрезентативних произвођача органске хране.

Војводина је регионални лидер у пољопривредној производњи, што је показао и овогодишњи Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду. 

Унапређење привредне сарадње Републике Срспке и АП Војводине, биле су теме разговора премијера Српске Радована Вишковића и предсједника Покрајинске владе Игора Мировића.

Међусобна сарадња Српске и Србије, наглашава премијер, сваког дана све је боља и огледа се у многобројним пројектима. Истакнут је значај досадашње сарадње, уз најаву нових привредних инвестиције од значаја за Српску и Србију.

Вишковић је још једном нагласио да је Србија највећи спољнотрговински партнер Срспке и највећи иневститор.

Такође је истакао и да је Влада Српске отворена за нове инвестиције и да је спремна да креира и посебне услове за привреднике који би отварали своје погоне у индустријским зонама у Подрињу, од Бијељине до Братунца.

Војводина, као најразвијенији дио Србије има и снагу и обавезу, али и дужност да помогне Републици Српкој, истакао је предсједник покрајинске Владе Игор Мировић.

Након обиласка излагача на сајму пољопривреде, Вишковић и Мировић су у Привредној комори Војводине присуствовали и округлом столу о унапређењу привредних односа.

Најављена је изградња пословних зона у Братунцу, али и другим пограничним мјестима уз ријеку Дрину. За инвестиције заинтересовани и привредници Војводине.

Међународни сајам пољопривреде, лова и риболова и екологије у Новом Саду окупио је излагаче из 17 земаља свијета.