latinica  ћирилица
19/09/2021 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Шеклер: Касно да ковид пропуснице дају прави ефекат

Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, изјавио је да је већ касно да се од увођења ковид пропусница добије прави ефекат.
Вирусолог Милано Шеклер (Фото:  Printscreen/RTS) -
Вирусолог Милано Шеклер (Фото: Printscreen/RTS)

Он је подсјетио да су ковид пропуснице у многим државама западне Европе уведене још прије љета и да је упорно заступао становиште да их треба што прије увести и у Србији.

- Једини догађаји на којима су пропуснице уведене били су Егзит, Арсенал фест и још неки догађаји током љета. Нажалост, мислим да смо у потпуности закаснили са ефектом увођења ковид пропусница јер је требало да нас оне доведу до тога да немамо оволики број новозаражених дневно - истакао је доктор Шеклер за РТС.

Напомиње да није сигуран да је у овом тренутку од увођења ковид пропусница могуће извући максимум, као што би било могуће да су уведене на вријеме.

Он је навео да је у Србији изгледа много важније шта мисле људи који су против вакцинације.

- Испада да је држави важније шта ће о њој да мисле антиваксери него грађани који су се вакцинисали, били послушни и радили све што треба. То ме подсјећа на грађане који редовно плаћају гријање, воду и струју и оне који не плаћају ништа, а онда се држава договара како ће да плате, којом динамиком и како да им отпише дио дуга - рекао је он и додао да се испоставља да је у предности онај ко крши прописе.

Доктор Шеклер је истакао да само захваљујући вакцинисанима здравствени систем није доживио крах, али да ће медицински радници да "полуде" јер добијају теже случајеве из већег броја тестираних.

- Поздрављам што је држава направила и опремила ковид болнице, то је за сваку похвалу. Поздрављам што има и толико вакцина, међутим није ми јасно зашто упропастити то понашањем које је потпуно непримјерено  додао је Шеклер.

Он је додао да вакцинисани могу да се заразе, али у много мањем проценту, са много блажом клиничком сликом и много мањом вјероватноћом да се деси било шта нежељено.