latinica  ћирилица
19/09/2021 |  10:57 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

"Вече лауреата" зтворило Књижевне сусрете на Козари

У Приједору су завршени 49. Књижевни сусрети на Козари.
Ђорђе Нешић - Фото: РТРС
Ђорђе НешићФото: РТРС

Одржано је "Вече лаурета" на којем је награда овогодишњих Сусрета додијељена пјеснику из Даља у Хрватској Ђорђу Нешићу.

Трочлани жири једногласно је одлучио да награду Књижевних сусрета на Козари, која носи име Скендера Куленовића, аутора чувене поеме "Стојанка мајка Кнежопољке", додијели  Нешићу. У образложењу се истиче да је Нешић најизразитији лиричар међу савременим српским пјесницима.

- Пјесник који на различите начине спаја разноврсне поетике српске књижевности од барока и класицизма, па све до постмодерне, односно савремене књижевности. Једноставно речено, један изразити еруптивни пјеснички таленат - образложио је Горан Максимовић, предсједник жирија 49. Кљижевних сусрета на Козари.

Своју прву збирку пјесама Нешић је објавио 1985. године. Од тада су његове пјесме заступљене у антологијама српске поезије, а аутору су донијеле бројне вриједне награде и признања.

- Пресдставља ми, у сваком случају, изузетну част да ме је жири наградио овом угледном наградом и тиме сврстао међу важне српске књижевнике, у друштво оних који су добили ову награду почевши од првог добирника, Бранка Ћопића па до најзначајнијих некад југословенских, ево у посљедњих неколико деценија српских књижевника - истакао је Нешић.

Награду лауреату уручио је градоначелник Приједора Далибор Павловић, који је изразио задовољство што је овогодишња награда припала Нешићу, пјеснику који је и раније помагао Књижевне сусрете на Козари.

- Оно што је, можда, јако битрно ус вему овоме је то да је жири био стручан, компетентан и да је без било чије наклоности одлучио и изабрао господина Нешића - додао је Павловић.

У оквиру овогодишњих Књижевних сусрета на Козари, у Приједору и на Козари, одржано је осам манифестација.

Медијски покровитељ Сусрета била је Радио-телевизија Републике Српске.