latinica  ћирилица
19/09/2021 |  11:52 | Аутор: СРНА

Лазић: Савјет министара да поништи избор колегијума директора Института

Породице погинулих из Републике Српске не прихватају избор новог Колегијума директора Института за нестала лица БиХ због чега ће од Савјета министара затражити да поништи ову одлуку, изјавио је Срни предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

Лазић је рекао да је за породице погинулих из Републике Српске крајње неприхватљиво да у новом Колегијум директора буду људи, попут Николе Перишића који за вријеме протеклог мандата није ништа урадио да се убрза процес тражења несталих Срба у БиХ.

- Мислимо да је нови Колегијум директора Института за нестала лица БиХ изабран на бази политичке одлуке ПДП-а и СДС-а, која је на штету српског јединства у Репубици Српској и процеса тражења несталих Срба у БиХ - истакао је Лазић.

Лазић каже да преставници институција Републике Српске треба да захтијевају од Савјета министара да се поништи ова одлука и поново распише конкурс како би у Колегијум директора били изабрани људи које предложе породице погинулих и организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата, а најбоље би заступали интересе Републике Српске у Институту.

- Уколико се не удовољи нашем захтјеву, тражићемо да се расформира Институт за нестала лица, а од институција Републике Српске да се процес тражења несталих коначно врати на ниво Републике Српске - поручио је Лазић.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ одлучио је да ће нови Колегијум директора Института сачињавати Никола Перишић, Марко Јуришић и Мујо Хаџиомеровић, потврдио је Срни предсједник Управног одбора Института Петар Шикман.

Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница, рекао је раније да је "Амор Машовић добио мјесто савјетника код Марка Јуришића, што показује да ће он поново из сјенке да руководи Иниститутом".