latinica  ћирилица
19/09/2021 |  15:29 ⇒ 20/09/2021 | 07:22 | Аутор: РТРС

Oбиљежено 30 година од оснивања "Шеснаесте бригаде" (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем парастоса и свечаном академијом у Машићима код Градишке обиљежена је 30. годишњица почетка борбеног пута 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.
30 година од формирања 16. Крајишке моторизоване бригаде - Фото: СРНА
30 година од формирања 16. Крајишке моторизоване бригадеФото: СРНА

Тридесет година послије Миленко Стрика у истој униформи у којој је кренуо на борбени пут дуг 1.727 дана као припадник интервентне чете војне полиције 16. Крајишке бригаде.

- Наши борци су показали једну храброст и организованост јер смо дјеловали по мањим формацијама на више праваца гдје смо постизали изузетне војничке резултате - рекао је Миленко Стрика бивши припадник 16. Крајишке бригаде.

Кроз бригаду је током пет година рата прошло преко 12.000 бораца из скоро свих дијелова Републике Српске.

- "Шеснаеста" је практично никла из свог народа који је научио на страдања и муку, али једнако тако увијек био способан и да по цијену давања свог живота избори своју слободу. То вам је та "Шеснаеста" - каже Недељко Маџар предсједник организационог одбора.

Бригада је током рата изгубила 437 борца, око 2.000 је рањено, а 11 се и даље воде као нестали. Његовање култа сјећања најбољи је начин да се жртве отргну од заборава.

- То је наше опредјељење, али и обавеза да дођемо и да се поклонимо жртвама, људима који су дали своје најсветије, своје животе али морамо да водимо рачуна и о њиховим породицама - навео је Зоран Аџић градоначелник Градишке.

Бригада је одликована Орденом Немањића, највећим војним признањем Републике Српске, за заслуге у рату.