latinica  ћирилица
19/09/2021 |  18:50 ⇒ 20/09/2021 | 09:03 | Аутор: СРНА

Петковић: Kурти планира да скида српске таблице

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и власти у Приштини планирају да сутра почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замјењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Након што су припадници косовске полиције поставили десетак контејнера у близини административног пункта Јариње, Петковић је рекао да је једини циљ "неурачунљивих акција Куртија" да изазове провокације и опасну дестабилизацију на Косову и Метохији.

Петковић је нагласио да сви треба да знају да је Курти човјек који жели да изазове инциденте по сваку цијену, што ће створити потпуни застој живота на сјеверу Косова, који ће трајати све док се не прекине неоправдан напад и угњетавање српског народа.

Он је оцијенио да је акција коју Курти планира да спроведе сутра, а коју је данас започео постављањем додатне инфраструктуре на Јарињу и на другим административним прелазима, најопаснија провокација и претња по српски народ на Косову и Метохији од онда када је дошао на садашњу функцију.

- До ове акције долази након срамне пресуде члану Српске листе, председнику привременог органа општине Звечан и посланику у косовском парламенту Ивану Тодосијевићу и она представља очигледни наставак политике притисака, поготову у тренутку када се очекује трећестепена одлука која се неће односити само на њега, већ на цео српски народ, што свима треба да буде јасно - истакао је Петковић.

Он је указао да "Куртијев подли наум" говори о најбруталнијем кршењу Бриселског споразума којим се регулише слобода кретања, као и остали споразуми постигнути у Бриселу овим поводом.

- Овим репресивним мерама посебно ће бити погођен наш народ на северу Косова и Метохије, што је и један од главних циљева Приштине - нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао да се на тај начин у питање доводи живот српског народа у Покрајини и да ће зато Срби умјети да одговоре на провокације Приштине.

- Срби са Косова и Метохије неће дозволити Куртију да им се на овај начин крше права и угрожавају две најсветије вредности - право на слободу кретања и право на слободу говора. Зато ћемо бити истрајни у зашити права српског народа на Космету - нагласио је Петковић.

Припадници косовске полиције поставили су десетак контејнера у близини административног пункта Јариње, без образложења чему ће служити и шта је повод њиховог довожења, а предсједник Лепосавић Зоран Тодић рекао је да су због овога узнемирени грађани ове општине, али и читавог сјевера Космета.