latinica  ћирилица
19/09/2021 |  18:51 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Бањалука: За реализацију пројеката град се задужује шест милиона; Почетак радова за двије године (ВИДЕО)

За реализацију седам пројеката град Бањалука задужиће се шест милиона, а почетак радова могућ је тек за двије године. За делегиране пројекте, које назива капиталним, градска администрација нема пројектно-техничку документацију, упозоравају из скупштинске већине.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Додају да Станивуковић иступа исхитрено и без договора, не ослушкује потребе грађана. Представници мјесних заједница потврђују - нисмо питани за кључне проблеме.

До бањалучке мјесне заједнице Доња Кола, удаљене 10 километара од центра Бањалуке, аутобус долази само ако возило у супротном правцу сиђе са асфалтираног дијела коловоза.

- Имамо путни правац Српске Топлице-МЗ Доња Кола-Дедић локва који је никакав. Ту пролази аутобус, доводи ђаке у школу Српске Топлице, раднике враћа, путем не може проћи луксузно ауто, а камоли аутобус - каже Милан Ђукић предсједник Савјета МЗ Доња Кола.

Мјештани Доњих Кола муку муче и са водом. Годинама воду црпе из оближњег базена чија кубикажа није довољна за сва домаћинства. Протеклог љета без капи воде били су два мјесеца.

- Ове године је преко 100 цистерни воде уплаћено, доводили ватрогасно и водовод, тако да се одмах види колики је проблем вода - сматра предсједник Савјета МЗ Доња Кола.

О овим проблемима, Ђукић је, заједно са представницима 56 градских и приградских мјесних заједница, разговарао са предсједником градске скупштине, Младеном Илићем. Станивуковић није слушао, нити тражио глас грађана.

За унапређење саобраћајне и комуналне инфраструктуре, градска каса, како је планирано, у овој години требало би да буде тежа за шест милиона. Задужење града продајом обвезница предвиђено је нацртом ребаланса буџета, за шта је Станивуковић припремио и приједлог Одлуке.

- Разлог за то је што је саобраћајна и комунална инфраструктура недовољно развијена и опредјељење Градске управе је да се што брже и што више уради у што краћем року - рекао је Драган Милановић шеф Клуба одборника ПДП-а у Скупштини града Бањалука.

Парадоксално је, каже одборник СП у Скупштини града, Драган Бањац, што је у градској каси, захваљујући претходној администрацији, 17 милиона суфицита, а град се задужује додатних шест милиона. За њихов утрошак није консултована ни скупштинска већина. Исхитрене Станивуковићеве одлуке које се сервирају без договора, упозорава Бањац, резултују "пројектима без пројеката". Реконструкција улица у бањалучким приградским насељима, каже, јесте приоритет, али за то град нема пројектно-техничку документацију. Бањалучани ће на почетак радова, објашњава Бањац, чекати бар двије године.

- Ови путни правци, ја понављам, у наредне двије године се то не може урадити кад би све ишло како треба: кад би грађани били сагласни, да дају своје парцеле за проширење, да Влада да сагласност да је утврђен јавни интерес, да се уради грађевинска дозвола, распише процедура за израду пројекта - рекао је Драган Бањац, одборник СП у Скупштини града Бањалука.

А без стечених услова - пројектне документације, нема ни предрачуна. Ипак, Станивуковић је пред одборнике бацио округле цифре. Бањац пита откуда пројекције без предрачуна? Подсјећа да ће до првих багера Бањалучани отплатити камату од 500 хиљада марака.

- Ми сада да се задужимо шест милиона по четири посто камате, да имамо грејс период од двије године на који плаћамо само камату. Значи да ћемо до почетка радова вратити између 480 и 500 хиљада камата, а нећемо почети ништа да радимо - додао је Бањац.

Представници Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града незадовољни су Нацртом ребаланса буџета, јер, како наводе, приказује самовољу појединца, а не потребе грађана. Градоначелника позивају на договор прије сједнице градског парламента, која је заказана за уторак, 21. септембар.