latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:19 ⇒ 20/09/2021 | 08:33 | Аутор: РТРС

Зашто се поново отвара питање уклањања табли с натписом добродошлице у Српску? (ВИДЕО)

Покушавајући да скрене пажњу на своје постојање и у "Нашој странци" пробудио се пробошњачки патриотски набој, па је по ко зна који пут пред бх Парламентом делегирано питање да ли су на граничним прелазима и ентитетским линијама законито постављене табле "Добро дошли у Републику Српску"?

Мада одговор знају, циљ је да оркестрирано своје бираче увјере да су табле завјера против БиХ! Још 2016. године вођена је хајка против локалних заједница које су поставиле табле добродошлице на својој територији.

Доказано је да је просторно планирање неприкосновено право локалних заједница, али је и ова тема очито дио пробошњачке политичке агенде. Актуелизовање је овога пута повјерено посланици Наше странке Мирјани Маринковић Лепић, која је као Ужичанка, која се изјашњава као Српкиња идеална за ову кампању.

Јасно је да знамо чему онда питање, као што је посланици Лепић Маринковић познато да су табле које оспорава изван надлежности граничара и цариника. То су нам из Управе за индиректно опорезивање и потврдили.

- Ентитетска обиљежја у виду табли на којима се исписује натпис добродошлице у поједини ентитет, не налазе се на подручју које локацијски припада било ком граничном прелазу у Босни и Херцеговини - поручили су из Управе за индиректно опорезивање.

У зони граничних прелаза једино се може налазити табла с натписом Босна и Херцеговина, чије је постављање надлежност министарства транспорта и комуникација, али како се нити један знак добродошлице не налази на самом граничном прелазу, шта пише неколико стотина метара даље БХ посланике не би требало да забрињава. Но, трн у оку је и добродошлица коју локане заједнице у Српској исказују на ентитеским линијама.

- Ваљда је Република Српска ентитет дефинисан Уставом и нормално је да се одређена подручја маркирају и обиљеже, што је најбитније, то су табле које никог не вријеђају, обиљежавају подручје које чини 49 одсто земље, као што се обиљежавају и насељена мјеста. Наша странка сувише је мала да би иза посљедње хајке против добродошлице стајао само њен потпис! Пробошњачки антисрпски оркестар дјелује синхронизовано - нагласио је Љубиша Ћосић градоначелник Источног Сарајева.

Недељко Ћорић министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске поручује да ово није питање надлежности, већ политичко питање које имамо на дневном реду и да нема никаквих законских препрека.

- Биће обиљежено како ми сматрамо да је најбоље - поручује Ћорић. 

Дакле, само још један примјер како се креирањем бесмислених проблема, гради наводна теорија српске завјере против БиХ. Но и кад се не досјете да табле добродошлице ставе на дневни ред парламента, често на њих вандалски атакују и скрнаве их. Ваљда због илузије да ће и на тај начин елиминисати евидентно и уставно постојање Републике Српске.