latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:23 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

На семберским пољима у току вађење кромпира (ВИДЕО)

На семберским пољима у току је вађење кромпира. Већина произвођача опредијелила се за унапријед уговорену производњу јер су прошле године претрпјели велику штету. Имају сигуран пласман- укупан род предаће фабрикама сушеног поврћа у Јањи и помфрита у Сребреници.
Кромпир - Фото: РТРС
КромпирФото: РТРС

На 1.250 хектара , 110 коопераната Пољопривредне задруге Агрофармер, производе кромпир за прерађиваче. Сушна година и високе температуре умањили су приносе на многим парцелама, док су трошкови производње знатно повећани због заливања и заштите усјева. Алија Велагић има кромпир на 40 дунума. Каже, тешко је било одржати производњу, Али ријешили су важну ставку - пласман рода. Не зависе од пијаце и накупаца. Организована производња и гарантован откуп, пола је урађеног посла.

- Већ пет година радим за индустријску производњу дио кромпира. Све функционише изузетно добро , и откуп и исплата у кратком периоду - рекао је Фахрудин Јунуxовић из Јање.

Производња је скупа, улагања су велика па је помоћ прерађивача у репроматеријалу значајна подршка повртарима.

- Прерађивачи сваке године суфинансирају производњу кромпира коју ми плаћамо приликом предаје кромпира, тако да ће свима трошкови производње бити одбијени приликом наплате - истакао је МУујо Богаљевић директор Пољопривредне задруге Агрофин.

Прерађивачи откупљују кромпир по цијени 32 фенинга по килограму . Уз подстицај ресорног министарства и Аграрног фонда града Бијељина, произвођачи очекују да ће имати око 43 фенинга по килограму што би покрило трошкове производње и створило предуслове за нови производни циклус.