latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:26 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Која су љековита својства пелина? (ВИДЕО)

Љековита својства пелина познавали су Кинези и Грци прије нове ере. Тек у наше вријеме за њега заинтересовала се наука, а нека испитивања у Америци, у вријеме пандемије, дала су изненађујуће добре резултате. С првом, домаћом плантажом, колико је за сада познато, кренуо је Љубињац Петар Михић.
Пелин (фото: plantea.com.hr) -
Пелин (фото: plantea.com.hr)

Било је то прије девет година, када је готово без икаквог знања, кренуо у авантуру звану слатки пелин. Прва плантажа била је скромна и експериментална, да би достигао производњу на хектар и по властитог и закупљеног земљишта.

- Видио сам да кинеска традиционална медицина заснива лијечење на артемисину, и због тога сам највише одлучио, нисам имао предзнање, трагао за кинеском литературом и консултовао се са нашим неким стручњацима - рекао је Петар Михић из Љубиња.

Артемисинин, као секундарну супстанцу, издвојила је једна кинеска научница прије педесет година. За сада је познато да се слатки пелин користио у лијечењу маларије, канцерогених обољења, гљивичних и бактеријских обољења коже. Бере се у фази цвјетања, крајем септембра. Тада има најинтензивнији мирис. Иако је познат као слатки пелин, окус је горак, домаће животиње га избјегавају.

- Пчеле га неће, можда тек пред крај кад процвјета, пошто је горак - додао је Михић.

Узорке чаја и тинктура слао је бројним институтима, а најзаинтересованији су из Њемачке, гдје треба да се спроведу клиничка испитивања. Михић ускоро очекује и стручњаке из Сарајева. У шали каже да стечено знање о узгоју, учено на грешкама, може да употријеби као стручни консултант.

Осим чаја и тинктуре, Михић ће ове јесени опробати и производњу етеричног уља. Вољан је да свакој научној институцији уступи узорке, увјерен да биљка има љековита својства.