latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:29 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ново Горажде свједок богате историје (ВИДЕО)

Ново Горажде свједок је богате историје. У њему, од праисторије, Средњег вијека до данас, и поред ратова паљења и пљачки, бројни су свједоци раскошне прошлости. За упућене, баш због тог "златног периода" и не чуди што је и у 21. вијеку задржало назив – престоница културе.
Средњовјековни град Горажде - Фото: РТРС
Средњовјековни град ГораждеФото: РТРС

На овим литицама био је само један бор, тако да код градитеља утврђеног града, војводе Сандаља Хранића Косаче, није било двоумљења да му прије више од шестстотина година да име Самобор. Састојао се из три цјелине.

- Из главне тврђаве, одбрамбене тврђаве, куле. Самим тим да је био на сурим литицама, изнад кањона Јањине одаје утисак да чини право орловско гнијездо Косача на којима су они утврђивали своју владавину - рекла је Милица Мандић професор српског језика и књижевности.

Разни ратни походи и пљачке нису га сравнили са земљом, док се највише кривице за његово пропадање приписује институционалном немару. И поред свега, атрактиван је за заљубљенике у природу.

Косаче су градиле и православне богомоље. Једну од њих 1446. године подигао је Сандаљев насљедник – херцег Стефан Вукчић Косача. Ни Храм светог Ђорђа, нису мимиоишла паљења, пљачке и рушења. У његове зидове узидани су и остаци римских натписа до барељефа.

- То је римски Бог Меркур, Бог трговине који је највјероватније уграђен у сам храм када је подигнут - рекао је Марко Марковић гораждански парох.

При овом храму радила је Горажданска штампарија, једна од ријетких у Европи. Одатле и титула – пријестоница културе.

- Тачније три књиге су штампане Служабник 1519., Псалтир 1521. и Молитвеник 1523. године - навела је Мила Петковић начелница општине Ново Горажде.

У Старој Херцеговини свуда по неки бисер, који треба видјети и доживјети. Један од њих је и Устипрача – увијек познато чвориште путева, који воде на све четири стране свијета.