latinica  ћирилица
20/09/2021 |  07:12 | Аутор: СРНА

Мокри коловози у већини крајева

У Републици Српској и Федерацији БиХ вози се по претежно мокрим и клизавим коловозима, осим на крајњем југу, док су на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали одрони земље и камења на коловоз.
Мокри коловози - Фото: РТРС
Мокри коловозиФото: РТРС

Возачима из Ауто-мото савеза Републике Српске савјетују опрезнију вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

У току је изградња саобраћајнице, приступа новом царинском терминалу, и кружне раскрснице на дионици магистралног пута Градишка - Нова Топола, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

С обзиром да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, возаче из АМС моле да возе максимално опрезно и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дионицама магистралних путева Црквина - Модрича, Шешлије - Јоховац Устипрача - Међеђа и Фоча – Драгочава у току су радови, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено постављену сигнализацију.

Због радова у тунелу "Каловита брда" на магистралном путу Љубогошта - Пале, измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На дионици магистралног пута Црна Ријека - граница Републике Српске /Угар/ измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова у тунелу "Угар".

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На дионици регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/, због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због изградње мини хидроелектране измијењен је режим саобраћаја и постављена је привремена сигнализација на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

На дионици магистралног пута, на локалитету мјеста Војковићи, у Улици 2. Сарајевске бригаде – Крупац /Улица Равногорска/, у времену од 8.15 до 15.00 часова, због деминерских радова повремене су обуставе саобраћаја у интервалима од 30 минута, а 10 минута се возила пропуштају.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.00 до 15.00 часова, саобраћај се обуставља у интервалима 30 минута, а 10 минута се пропушта, као и на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, у мјесту Горњи Божинци.

Због радова на регионалном путу међуентитетска линија Ћесим - Придворци, најављене су измјене у одвијању саобраћаја.

У току је реконструкција дионице регионалног пута Језеро - Шипово, због чега се саобраћај повремено обуставља у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби, у трајању до један час.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица - Градишка, дионица Мраковица - Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац - Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

На регионалном Чајниче - Миљено у мјесту Луке, због клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Возачима из АМС савјетују да возе спорије и опрезније на релацији граница ФБиХ/Републике Српске Станић Ријека - граница Републике Српске/ФБиХ Каруше и граница ФБиХ/Републике Српске - гранични прелаз Брод због превоза вангабаритног терета на тим дионицама.

На дионици регионалног пута Поље - Подновље, због оштећења коловоза, на је снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На подручју ФБиХ због радова на дионици ауто-пута Сарајево сјевер-Подлугови, саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

На дионици магистралног пута Коњиц - Овчари, током дана саобраћа се наизмјенично једном траком, уз регулацију семафорима.

Због радова у тунелу "Црнаја" на дионици Коњиц - Јабланица, током дана саобраћа се наизмјенично једном траком, уз регулацију семафорима, док је у ноћним сатима, од 23.00 до 4.30 саобраћај у тунелу обустављен.

На путу Тузла - Калесија, због радова у тунелу "Чакловићи", саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава.

Током дана путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

Гранични прелази Габела - Габела Поље, Козарска Дубица - Хрватска Дубица, Вагањ - Били Бриг, Хаџин Поток - Боговоља, Орахов До - Слано и Дужи – Имотица привремено су отворени као међународни гранични прелази.