latinica  ћирилица
20/09/2021 |  10:49 ⇒ 10:53 | Аутор: РТС

Најдужи пећински систем на свијету постао још дужи (ФОТО/ВИДЕО)

Најдужи познати пећински систем на свијету управо је поставио нови рекорд пошто су геодети успјели да мапирају додатних 13 километара пролаза у Националном парку Мамутска пећина у Кентакију.
Најдужи пећински систем на свијету - Фото: Facebook
Најдужи пећински систем на свијетуФото: Facebook

Према подацима које су објавили званичници Националаног парка, ходници у Мамутској пећини сада мере запањујућих 676 километара у дужину, што је нешто више од удаљеност између Београда и Солуна.

Мапирање овог пећинског система био је огроман подухват који су обавили волонтери Фондације за истраживање пећина, непрофитне организације са сједиштем у Кентакију и локални спелеолози.

 - Већина силазака у пећину дуго траје и веома је напорна, подразумијева пењање, верање по литицама, провлачење кроз тјеснаце, пузање, воду и блато. Послије тога картографи претварају прикупљене податке у мапу + наводи Карен Вилмес, руководилац Фондације.

Ово није први пут да је систем Мамутска пећина "нарастао". На листу рекорда је ушао 1969. године, са укупно 105 километара документованих пролаза.

Затим, током истраживања у септембру 1972. године, спелеолози су открили везу између система Мамутске пећине и система Флинт риџ, чиме је укупна позната дужина пећине достигла 232 километра.

Од тада су додатна истраживања открила још система веза између Мамутске и другуих пећина на овом простору. Званичници Националаног парка вјерују да ни ово није коначна дужина овог природног пећинског система.

Систем Мамутска пећина је огроман лавиринт настао ерозијом кречњака, феномен научно познат као крашки рељеф, који се јавља и код других растворљивих стена, попут мермера и гипса.