latinica  ћирилица
20/09/2021 |  11:23 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Брчко: Обезбијеђена средства за подстицаје у пољопривреди (ВИДЕО)

Брчанска влада обезбиједила је за ову годину 10 милиона марака, а још два милиона планирана су ребалансом за подстицаје у пољопривредној производњи.
Фарма - производња млијека - Фото: СРНА
Фарма - производња млијекаФото: СРНА

Заинтересовани могу да учествују и у јавном конкурсу за средства самозапошљавања у пољопривреди.

За те намјене из буџета планирано је 500 хиљада марака и још толико неутрошених средстава из протекле године.

Милион марака, колико је укупно предвиђено за оне који не раде, а могу и желе да се озбиљно баве пољопривредном производњом солидан је износ, и свакако ће добро доћи не само њима, већ и заједници.

- То је добра ствар, ко је млађи човјек и ко хоће да ради за себе ту има простора. А најбоље је радити сам за себе, јер ту колико зарадиш, то је твоје - каже Никола Керезовић.

Милорад Вуковић истиче да је доста је младих пчелара искористило то самозапошљавање али да нажалост нису добро едуковани.

Влада је усвојила Програм самозапољшљавања и одредила услове за додјелу средстава.

Милион марака дозначено је Заводу за запошљавање који је задужен да проведе овај пројекат.

- Они ће објавити јавни позив и након тога се пријављују лица која се налазе на Заводу, а желе да се самозапосле, односно да почну сами да привређују - појаснио је Миленко Нинковић, шеф Одјељења за пољопривреду у Влади Дистрикта.

Око 2.200 регистрованих пољопривредних произвођача у Брчком моћи ће до 31. октобра да се пријаве за коришћење средстава за подстицај, за шта ће бити издвојено 10 милиона марака. Ребаланском је предвиђено још два милиона. Ове су године одређена и огрануичења у коришчћењу ораница и броја грла у производњи меса.

- То је за свиње 300 комада, за овце 160, за јагњад 160, исто толико и за козе, за тов јунади је то 80 комада. То је за физичка лица, а за правна лица је дупло више - додао је Нинковић.

Правилником је одређено да се пчеларима помогне са 30 марака по кошници, с тим да произвођач мора да има најмање 30 кошница.

Произвођачи меда и медних производа углавном су задовољни овим подстицајем.