latinica  ћирилица
20/09/2021 |  13:20 | Аутор: РТС

Стано: Спустити тензије и уздржати се од једностраних потеза

ЕУ је позвала Београд и Приштину да неслагања око регистарских таблица и слободе кретања ријеше у оквиру дијалога и уздрже се од једностраних потеза и подизања тензија, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано у Бриселу.
Петер Стано (фото: eudebates.tv / screenshot) -
Петер Стано (фото: eudebates.tv / screenshot)

Најавио је да ће изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак о томе данас у Београду разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем

- Позивамо обе стране де се уздрже од било каквих једностраних потеза и без одлагања смање тензије на терену. Београд и Приштина треба да разријеше сва отворена питања унутар дијалога, укључујући и питање регистарских таблица и слободе кретања - поручио је Стано.

Портпарол ЕУ најавио је да ће изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у Београду током поподнева разговарати са предсједником Вучићем, као и да је претходних дана Лајчак био у контакту са представницима Приштине

Одговарајући на питање новинара зашто позива обе стране на уздржаност кад је јасно да у овом случају Приштина крши споразум о слободи кретања, Стано је рекао да је историја дијалога "пуна ситуација у којој се двије стране међусобно оптужују за настанак различитих проблема".

- Зато позивамо обе стране да у случају отоврених питања искористе дијалог уз посредство ЕУ да би проблем ријешили, јер дијалог зато и постоји - рекао је Стано.

Стано је нагласио и да ЕУ очекује да дјеловање обе стране иде у прилог помирењу и стабилности у региону, јер је то, како је рекао, "кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Приштине и Београда".