latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:07 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Једногласно поновљен став странака из Републике Српске

Једногласно је поновљен неупитан став представника српског народа и представника Републике Српске да остају привржени поштовању закључака Народне скупштине Српске, односно да и даље не учествују у одлучивању док се не ријеши питање наметнутог закона, рекла је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Она је рекла да су посланици Клуба СНСД-а одржали свој састанак, да су то учинили и посланици Српског клуба и да су одржане консултације сва три клуба посланика из Републике Српске и да је Клуб СДС-а, ПДП-а и ДНС-а представљао посланик Драган Мектић.

- Позиције су јасне и изражавам задовољство да су посланици из СДС-а, ПДП-а, ДНС-а, Српског клуба и СНСД-а одлучили да се на исти начин понашају иако је јуче било некаквих тонова у јавности који су указивали на неко различито дјеловање представника Републике Српске - изјавила је она новинарима.

Бурсаћева је додала да се враћају у Републику Српску иако су колеге из парламента у сали.

- Сматрам да је ово имитација рада Парламентарне скупштине, имајући на уму да сви знамо констелацију односа, капацитираност појединих клубова у Представничком дому и у Дому народа, па очекујемо да ће у једном тренутку и колеге које представљају и бошњачки и хрватски народ прихватити неминовност - поштовање уставне структуре и политичке реалности и да се покуша наћи договором рјешење ситуације какво је на терену једино прихватљиво - истакла је Бурсаћева.

Осврћући се на тврдње да ће запослени у институцијама БиХ остати без плата уколико се не усвоји одлука о привременом финансирању, она је рекла да се у такву ситуацију не може доћи и да запослени не могу остати без личних примања, што је потврдио и Уставни суд БиХ.

- То је једно од права и међународна обавеза. Ми, такође, знамо да имамо и алтернативу и увјерени смо да то можемо да проведемо - нагласила је Бурсаћева.

Она је рекла да је одлука Уставног суда јасна и да се не могу зауставити лична примања и плаћање иностраног дуга.

Бурсаћева је напоменула да се и терминолошки и суштински покушава ремоделовати блиска прошлост у БиХ.

- Ако већ причамо о некој забрани негирања, заинтересована сам да ли нам се то шаље порука да забранимо негирати истину о нашем тешком и страдалничком рату гдје имамо жртве и починиоце на све три стране. Ми смо и као народ, са врло јасним научним и историографским доказима, спремни да разговарамо о свим болним питањима - поручила је Бурсаћева.

Она је истакла да је закон наметнут са намјером да се на бази квазиисторије и квазиистине граде неки нови политички односи у БиХ.

- То је свима јасно. Јасно је свим представницима српским и зато јесмо уједињени око тога. Ако је ико позивао да се озбиљно преговара о свим крупним политичким проблемима који су стално присутни и само повремено ескалира један у односу на други, то су представници Републике Српске - констатовала је Бурсаћева.

Она је додала да је ово политичка криза и напоменула да већ три године у Федерацији БиХ нису имплементирани избори.

- Поставља се питање ко ово све жели. Ако се не желе имплементирати избори, ако не желите да доносите законе у парламенту, поставља се питање гдје све ово води - рекла је Бурсаћева.

У Сарајеву се данас одржава сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ иако јој не присуствују посланици странака из Републике Српске.

СДС, ПДП и ДНС поштују закључке Народне скупштине Републике Српске када је ријеч о данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, поручили су данас лидери ових странака.

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић упозорио је да није могућ рад парламента без посланика странака из Републике Српске и позвао на разговоре у којима би био ријешен овај проблем.