latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:13 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Стевандић: Позив на договор како би се превазишла криза

Предсједник Клуба посланика Српски клуб у Представничком дому Парламентанарне скуштине БиХ Ненад Стевандић изјавио је данас да ће клубови из Републике Српске поштовати одлуку Народне скупштине Српске, те позвао представнике политичких партија из Федерације БиХ да се разговара о закону који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Сви клубови су имали састанак и одлучили исто. Имали смо састанак представника сва три клуба из Републике Српске и донијели одлуку да поштујемо одлуку Народне скупштине Републике Српске и потписе предсједника странака који су пред сједницу потписали четири става који се искључиво односи на демократске принципе - рекао је Стевандић.

Стевандић је појаснио да нико није потписао ту одлуку како би негирао било какве злочине, али да је као услов стављено да законе у овој земљи могу искључиво доносити парламенти који су за њих надлежни, а не високи представник.

- Кад буде ријешено то, биће ријешено и функционисање парламента БиХ. Није тачно да ми не учествујемо, јер ми то чинимо на начин који поштује вољу оних који су нас изабранали и одлуке Народне скупштине Републике Српске. Ово што радимо је управо учешће у раду Парламентарне скупштине БиХ, али не дозвољавамо да будемо дискриминисани те да поново заживи правило да законе доносе појединци на султански начин - рекао је Стевандић.

Он је навео да је увијек спреман на компромис, што укључује и разговор о закону којег је бивши високи представник Валентин Инцко донио нелегално.

- Јутрос смо на заједничком састанку представника клубова договарали. Ми смо апсолутно за разговоре и тражење рјешења, али нисмо за њихово наметање - рекао је Стевандић, истичући да је пропао покушај наметања закона којим се забрањује негирање геноцида.

Он је појаснио да није било покушаја да се разговара о тим законским рјешењима, него је према признању предсједника СДА Бакира Изетбеговића на сцени било лобирање да се наметне закон за који представници из Републике Српске не би гласали.

- То је антидемократска процедура која има везе са катил ферманима. Ми хоћемо да кажемо да је Република Српска способна политички и финансијски организована да издржи терет ове кризе, коју нисмо створили ми, него они који су излобирали и договорили са високим представником. Њима треба да упутите питање да ли су спремни да са нама договарају овај закон - рекао је Стевандић.

Он је посјетио да је након сједнице Народне скупштине Републике Српске, предсједница Српске Жељка Цвијановић упутила писмо свима и позвала на разговор.

- Изетбеговић је одговорио - "Не можете ви из Републике Српске, то се ради у парламенту БиХ". Није спорно, ми смо позвали на разговор и хоћемо да нађемо рјешење. Не прихватамо да будемо дискриминисани и хоћемо да сами кројимо своју судбину. Република Српска има капацитет да одлучјује о својој судбини и тиме неће повриједити никог у ФБиХ - рекао је Стевандић.

Када је ријеч о исплатама плата људима који су запослени у институцијама БиХ, Стевандић је рекао да ти људи не смију бити никакве жртве политичких комбинација.

- Плате ће бити нормално исплаћиване. Уколико би неко покушао да се послужи тим људима, а ријеч је о великом броју породица, да би на нас бацио кривицу треба да зна да смо спремни на одговор, јер ћемо се позвати на други члан наше заједничке изјаве гдје се каже да ћемо доносити одлуке које се тичу интереса Републике Српске. И Федерација БиХ и Република Српкса имају интерес да њихови грађани примају плате - истакао је Стевандић.

На питање новинара да прокоментарише захтјев представника из ФБиХ за уклањање табли "Добродошли у Републику Српску", Стевандић је поручио да то нико неће учинити.

- Са територије Републике Српске нико неће склонити табле, без обзира да ли је ријеч о граничним прелазима или не. Шта је спорно и што би мени сметало сутра табла добродошли у кантон? То је лудачка поставка гдје вам смета ћирилица, Република Српска и томе чак и не придајем важност - каже Стевандић.