latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:23 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Шеранић и Перић Ромић потписали Меморандум о сарадњи (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Ранка Перић Ромић потписали су данас у Министарству здравља и социјалне заштите Српске Меморандум о сарадњи у процесу увођење супервизије у систем социјалне заштите у Српској, кроз развој супервизијске едукације и праксе, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Ранка Перић Ромић и Ален Шеранић  (Фото:vladars..net) -
Ранка Перић Ромић и Ален Шеранић (Фото:vladars..net)

Циљ Меморандума је унапређење сарадње Министарства и Факултета у процесу стварања услова за увођење супервизије у систем социјалне заштите, као и јачање капацитета социјалне заштите и његовог стручног кадра.

- Министарство здравља и социјалне заштите Српске је у обавези да изради концепт јачања социјалне заштите кроз развој супервизије у Српској и њеног увођења у центре за социјални рад. Сарадња са Факултетом политичких наука огледа се кроз израду курикулума и елабората увођења новог програма едукације за супервизију у психосоцијалном раду, тако и кроз свеобухватну научно-стручну и техничку подршку током припреме и реализације едукације за будуће супервизоре, који ће у будућности пружати подршку запосленима који обављају послове социјалне заштите - наводе из Министарства.

Из Министарства подсјећају да је дио центара за социјални рад у Српској већ у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске, а уз подршку УНИЦЕФ-а БиХ, започели активности на увођењу супервизије у систем социјалне заштите у Српској.

Циљ увођења супервизије је подршка стручним радницима како би ефикасније и ефектније допринијели струци и свом професионалном развоју и функционисању, као и могућност да сагледају свој рад и отворено разговарају о проблемима и изазовима са којима се свакодневно суочавају. Супервизија има изузетан значај за спречавање професионалног сагоријевања којем су, с обзиром на специфичности посла, снажно изложени стручњаци у систему социјалне заштите - наглашавају из Министарства.

Због свега тога, напомињу из Министарства, изузетно је важно да стручни радници имају професионалну подршку у суочавању са стресом и у рјешавању свакодневних проблема.

Ова врста подршке посебно је важна у периоду када се систем социјалне заштите у Српској налази пред великим изазовима због потреба корисника и социјалних проблема, у пандемији вируса корона, наводи се у саопштењу.