latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:32 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Српска има довољно стручног кадра да брине о дјеци (ВИДЕО)

Република Српска има довољно стручног кадра да брине о дјеци не само у образовном него и васпитном смислу, порука је са дашање конференције "Брига о дјеци: заједничка одговорност и обавеза" на којој је представљан програм Рефералног механизма подршке дјеци у школама Српске.
Жељка Цвијановић (Фото: Инстаграм) -
Жељка Цвијановић (Фото: Инстаграм)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је учествовала на конференцији, истакла је да је посебно важно како означити васпитну компоненту у оквиру нашег образовног система.

- Ми смо свјесни да постоје неке ствари које иду руку под руку. Једна ствар јесте да модернизујемо наше школске објекте, али паралелно са тим мора да тече процес модернизације самог наставног процеса. То су ствари којима се полаже велика пажња година - рекла је Цвијановић новинарима прије конференције.

Она је подсјетила да су многе школе реконструисане, те да се стално и водило рачуна на који начин приступити процесу образовања, модернизовати га, ускладити са оним што су потребе данашњег доба.

- Много изазова је пред родитељима, самом дјецом, али исто тако и пред наставницима и институцијама кад је у питању брига за дјецу. Управо ево и сам назив ове конференције говори да то треба да буде и обавеза свих нас - појаснила је Цвијановић.

 

Цвијановић је захвалила просвјетним радницима, психолозима укљученим у ове активности, али и међународним партнерима који подржавају институције Републике Српске.

Она је навела да програм има националну димензију, што значи да су обухваћена сва дјеца у Републици Српској.

- Хтјели смо сами да провјеримо своје способности по питању кадра са којим располажемо. Располажемо са стручним људима који могу, заједно са међународним партнерима и свим другима који се баве овим питањима, да дођу до адекватних одговора - рекла је она.

Према њеним ријечима, неопходно је да се на вријеме препознају проблеми, што треба да дође од самих родитеља, али да и просвјетни радници, који проводе довољно времена са дјецом, такође, имају своју улогу у препознавању, а потом и отклањању проблема.

- Институције су ту да направе адекватан оквир и морају да понуде одговор на одређене проблеме са којима се суочавамо. Покушавамо да идентификујемо та стања, да видимо на који начин најбоље можемо понудити заједнички одговор родитеља, наставника и институција - додала је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић изјавила је да је ова конференција сумирање резултата трогодишњег програма Рефералног механизма подршке дјеци у школама Републике Српске.

- У пројекат су била укључена четири министарства, али и Друштво психолога Републике Српске и Републички педагошки завод, који су директно и у сарадњи са школама радили на јачању капацитета кадрова како би могли да утврдимо све ризике у којима се налазе наши ученици - рекла је она.

Она је нагласила да је поред образовне, изузетно важна и васпитна улога, што је потврђено кроз овај програм.

- То значи да школе, у сарадњи и са родитељима, ученицима, стручним службама, даље сарађују и са домовима здравља, полицијским управама и другим службама, како бисмо могли да правовремено реагујемо кад примјетимо све ризике у којима су се наши наши ученици - рекла је министарка.

Директор Педагошког завода Предраг Дамјановић нагласио је да брига о дјеци није само обавеза образовних институција, него цјелокупног друштва.

Предсједница Управног одбора Друштва психолога Сања Радетић-Ловрић рекла је да је на програму Рефералног механизма подршке дјеци радило 55 стручњака из 187 школа у 64 локалне заједнице, те је њиме обухваћемо 125.000 дјеце.

- У програму је учествовало 460 стручних сарадника, више од хиљаду стручњака у мултисекторским тимовима, а програм је развијен према потребама наше дјеце - навела је она.

Додала је да је ово национални програм који унапређује васпитну улогу школе и програм који брине о дјеци.

- Наша дјеца су јако добра, имају велику моћ адаптације коју су показали у пандемији, само треба да се бринемо о њима. Имамо добре законе и довољан број стручњака који раде у систему. И те како има ко да брине о дјеци - рекла је она.