latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:34 ⇒ 21/09/2021 | 11:27 | Аутор: РТРС

Изложбе о прошлости Бањалуке у Музеју Републике Српске

Музеј Републике Српске ове године обиљежава 91. годину рада и постојања.
Дан музеја - Фото: РТРС
Дан музејаФото: РТРС

Поводом Дана Музеја ће у петак, 24.09. 2021. године у 19.00 часова бити представљене изложбе "Бањалука у прошлости и данас" и "Бањалука на старим разгледницама".

Аутор изложби је Љиљана Кораћ.

На иницијативу бана Врбанске бановине Светислава Тисе Милосављевића, 26.септембра 1930 год. основан је Музеј Врбанске бановине. Први управник Музеја је био Спиридон Шпиро Боцарић, академски сликар.

У својој историји, Музеј је мијењао називе (Музеј Врбанске бановине, Државни етнографски Музеј и Музеј Босанске Крајине), а одлуком Владе Републике Српске, 14. новембра 1992 године преименован је у Музеј Републике Српске. Од 1982 године Музеј је смјештен у дијелу објекта Дома радничке солидарности у Бањалуци.

Музеј располаже богатим фондом предмета и експоната, те библиотекачким фондом. Један дио експоната је изложен у сталној поставци а други дио се чува у депоима.

Први управник Музеја, Шпиро Боцарић, био је велики ентузијаста, и за десет година свог рада у Музеју прикупио је велики број музејских предмета. Међу мноштвом тих предмета, налазио се и велики број фотографија које се односе на некадашњи начин живота у Бањалуци.

У духу Шпире Боцарића, наредне генерације стручних радника Музеја, направиле су и прикупиле велики број фотографија које се односе на различите аспекте развоја града Бањалуке. Данас, Музеј Републике Српске баштини збирку фотодокументације која броји око 24 000 фотографија.

- Поводом Дана Музеја, одлучили смо да посјетиоцима прикажемо дио ове богате и значајне збирке фотодокументације, представљајући изложбе "Бањалука у прошлости и данас" и  "Бањалука на старим разгледницама". Ове фотодокументарне изложбе су биле представљене у претходним периодима у Музеју Републике Српске гдје су изазвале велико интересовање грађана – изјавила је аутор изложби Лиљана Кораћ, документариста у Музеју Републике Српске.

Кораћева је истакла да је на изложби "Бањалука на старим разгледницама" приказано 36 разгледница Бањалуке које обухватају временски период од аустро-угарске владавине до почетка Другог свјетског рата.

Изложба, путем разгледница, открива аутентичан изглед града на Врбасу гдје се, наводи Кораћева, види како је град изгледао крајем IX и у првој половини XX вијека. Вјерно је приказан изглед града и околине, важнијих објеката, улица.

- Бањалука је град који се константно развија и шири, чему најбоље свједоче фотографије које су приказане на изложби "Бањалука у прошлости и данас". На 38 фотографија које су начињене из истог угла у различитим временским епохама може се видјети развој града. Фотографије указују на велику трансформацију Бањалуке, из мале вароши у модеран европски град – рекла је Љиљана Кораћ.