latinica  ћирилица
20/09/2021 |  16:11 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Стационарни радарски систем у Бањалуци ради у складу са законом

Прекршаји евидентирани стационарним радарским системом на подручју града Бањалуке се евидентирају у складу са постојећим позитивним правним актима, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
Стационарни радар у Бањалуци (Фото: mup.srpske) - Фото: Instagram
Стационарни радар у Бањалуци (Фото: mup.srpske)Фото: Instagram

У саопштењу је наведено да је нетачна изјава предсједника Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Републике Српске Миленка Јаћимовића који инсинуира би се казне за прекорачење брзине кретања моторних возила које је забиљежио овај радар, прије којег није било саобраћајног знака, могле оспорити у случају да дође до судског спора.

- Постављање знака обавјештења, односно упозоравања на зону радарске контроле није прописано ни законом, нити другим подзаконским актима, а подсјећамо учесници у саобраћају су дужни поштовати одредбе Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и друге прописе из области безбједности саобраћаја на путевима - наводе из МУП-а.

У саопштењу се подсјећа да је овим законом прописано да на путу у насељу возач не смије возилом да се креће брзином већом од 50 километара на час, на магистралном путу 80, на путу резервисаном за саобраћај моторних возила 100 километара на час, осим ако саобраћајним знаком није другачије одређено.

- Напомињемо и да су грађани непосредно прије пуштања у рад стационарних радарских система, али и послије, посредством медија обавијештени о почетку рада, као и са свим локацијама на којима су уређаји постављени - саопштено је из МУП-а.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Републике Српске Миленко Јаћимовић је у изјави за један медиј навео да се недавно десио случај да је возило ауто-школе евидентирано у прекршају на раскрсници регулисаној уређајима за давање свјетлосних саобраћајних знакова у вријеме док је возило било заустављено у средишњој зони раскрснице у намјери да изврши радњу скретања у лијево, а из МУП-а поручују да није евидентиран ниједан прекршај почињен возилом које је у власништву ауто-школе.

- Неприлагођена и непрописна брзина најчешћа грешка код свих евидентираних саобраћајних незгода, а нарочито када су у питању саобраћајне незгоде са погинулим лицима, а да један од циљева МУП-а Републике Српске јесте мање погинулих лица у саобраћајним незгодама смањивањем процента возила која прекорачују прописану брзину и просјечне вриједности прекорачења - саопштено је из МУП-а.

Из овог министарства апелују на грађане да поштују постојеће саобраћајне прописе и да вожњу свог моторног возила прилагоде прописаним ограничењима брзине кретања и условима на путу.