latinica  ћирилица
20/09/2021 |  16:51 ⇒ 18:37 | Аутор: ТАНЈУГ

САД укида рестрикције за стране путнике

САД ће почетком новембра отворити своје границе за све путнике који допутују авионом из Кине, Индије, Велике Британије и многих европских земаља који су примили вакцине против ковида 19, саопштила је Бијела кућа.
Аеродром у Њујорку (фото:atvbl.com) -
Аеродром у Њујорку (фото:atvbl.com)

Америка планира да дозволи долазак страним путницима из земаља које су биле под забраном од почетка 2020. године док се уводе нове мјере, рекао је координатор у Бијелој кући за одговор на вирус корона Џеф Зијентис.

Постојаће одређени изузеци у политици о вакцинама, рекли су званичници, укључујући дјецу која још не могу бити вакцинисана. Нова правила се још не примјењују за путнике који прелазе копнене границе са Мексиком и Канадом.

САД су прве рестрикције увеле у јануару 2020. године за путнике из Кине, према одлуци тадашњег предсједника Доналда Трампа. Мјера је проширена на остале земље у наредним мјесецима, без прецизирања услова и рока за укидање.

Предсједник Џозеф Бајден у априлу је додао на листу забрањених Индију, а у јануару је одустао од Трамповог плана да се укину ограничења за европске земље.