latinica  ћирилица
20/09/2021 |  18:44 ⇒ 21:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Ситуација на Космету веома озбиљна и тешка (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић, поводом одлуке о таблицама и распоређивања јединица РОСУ на сјеверу КиМ, изјавио је да је данас један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији указујући да је ситуација веома озбиљна и тешка.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

- Када имате посла са људима који нису одговорни, а којима је једини циљ како да прошире моћ, власт, а не да учине нешто добро за грађане, дођете тешко до рационалних рјешења - казао је Вучић у обраћању јавности.

Како је навео, Београд је још синоћ знао да Приштина планира покрете својих специјалних снага на сјевер Космета.

Како је рекао, јутрос нешто послије шест часова те снаге су прешле на сјевер КиМ и то је по шести пут како се то десило.

- То је најбруталнији упад са око 350 лица, много дугих цијеви, више од 20 оклопних возила, снајпериста постављених на много мјеста који су ваљда требало да, за то имамо доказе, покривају куће младих Срба који би се супротставили терору приштинске власти и онда су спроводили акцију за коју су ишли толико далеко да кажу унилатерално, без икаквог договора са било ким, можда са својим менторима - навео је он.

Вучић је истакао да се са Београдом нико није договарао и наводи да је Београд једино упозоравао да то не чине

Подсјетио је на споразуме из 2011. и 2016. године који су се тицали истог питања, то су четири споразума о слободи кретања.

Како је објаснио, ради се о КС таблицама којима је продужавана правна снага од 2011. до 2016, па до 2021. године.

Указао је на то да је све то вријеме основна обавеза Приштине била формирање ЗСО.

- Онда су они на један волшебан и чудесан начин протумачили нешто што апсолутно нигдје не пише, осим што је у глави Аљбина Куртија, па је замислио ново правило - казао је Вучић.

Појашњава да више није проблем само у КС или ПР таблицама, већ у таблицама из централне Србије.

- Проблем је да наиђе аутомобил врањских таблица, амбуланта кола која су возила болеснике, зауставили су возило и затим скинули таблице једне међународно признате државе, чланице УН, зато што им се не свиђају и кажу ми њима стављамо стикере, они ће нама таблице - навео је предсједник.

Истиче да то нигдје не пише, нити је икада писало и наглашава да то не пише ни у једном документу.

- Онда су ријешили да све то спроведу уз силу и цијели дан су демонстрирали силу и на Јарињу и на Брњаку - казао је Вучић.

Срби, не насједајте на провокације Приштине

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је Србима на Косову и Метохији да не насједају на провокације Приштине.

- Знају наши људи гдје су њихова снајперска гнијезда, каква све оружје имају, кога су убацили 24 сата и 48 сати раније на територију сјевера, знају наши људи све, као што знамо ми, само молим наше људе да не насједају на провокације - казао је Вучић.

Позвао је Србе на Космету да и када протестују да протестују мирно, без инцидената да пусте, како каже, насилнике и силеџије да раде како хоће и шта хоће.

- На крају неко ће то морати да прихвати, а Срби сасвим сам сигуран да неће - навео је.

Вучић каже да је на Београду да покуша да очува мир, али истовремено изаћи ће одлучно пред међународну заједницу.

- Или ћете проводите Бриселски споразум или немојте више да нас замајавате - поручио је предсједник.

Како је додао, сутра ће се на Сједници савјета безбједности разговарати и о мјерама српске стране.

- Надам се да нећемо морати да предузимамо наше мјере и економске и политичке јер то не би било добро за цијели регион, посебно за наше односе са Приштином - казао је Вучић.

Замолио је представнике међународне заједнице да уразуме неразумне, да их приведу цивилизованом понашању.

- Уколико то не желе, ми ћемо знати да заштитимо нашу земљу, у то нема сумње - казао је.

Додао је и да ће сутра разговарати и о томе како и на који начин ће снабдијевати људе на сјеверу КиМ у отежаним условима и како да им се омогући како да нормално живе.

Поручио је Албанцима да разне провокације могу да пробају, али да не траже сагласност од Србије за то.

- Ако мислите да треба да се додворавам некоме у свијету зато што нам слиједе избори, не знате ни српски народ, нити мене као једног од представника српског народа. Изнио сам истину и сви то знају. Ако желе нормалне односе да имамо, одлично, ако не желе, ми ћемо мир да чувамо, али као што нас ове мјере ужасно погађају, наше мјере неће бити безболне за другу страну, у економском смислу прије свега - поручио је предсједник Србије.