latinica  ћирилица
20/09/2021 |  19:34 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Отворена међународна конференција о кардиоваскуларним истраживањима

У Бањалуци је вечерас отворена међународна конференција из области кардиоваскуларних истраживања на којој ће бити представљено 155 научних радова.
Међународна конференција из области кардиоваскуларних истраживања - Фото: СРНА
Међународна конференција из области кардиоваскуларних истраживањаФото: СРНА

Конференцију је отворио министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, који је у изјави Срни истакао значај ове међународне научне конференције за Републику Српску, за укупни научно-истраживачки рад.

Он је нагласио да ће министарство на чијем је челу наставити да подржава овакве манифестације, јер оне доприносе већој видљивости домаће научноистраживачке заједнице.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален шеранић, који је присуствовао отварању конференције, рекао је Срни да је овај скуп изузетно велика ствар за Српску, јер су окупљени еминенти стручњаци из области у истраживачком, али и у клиничком дијелу.

- Велика је ствар што ћемо кроз ову конференцију имати могућност да добијемо подршку у низу међународних истраживачких пројеката и да утичемо и радимо на ономе што је врло важно са аспекта виског школства, а то је да поправимо статус наших факултета када говоримо о листама на којима се бодују универзитети, односно факултет у том сегемнту - додао је Шеранић.

Ова конференција ће, како је рекао, промовисати високо школство у Српској, те ће и у овој области бити омогућено да се добију што квалитетнији кадар кроз такву врсту сарадње.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је новинарима да ће тродневна конференција окупити знатан број истраживача из области кардиоваскуларних истраживања, не само базичних, него и клиничких дисциплина.

Он је напоменуо да је организатор овогодишње конференције Медицински факултет Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Интернационалном академијом за кардиоваскуларне болести.

Шкрбић је рекао да ће конференцији присуствовати знатан број истраживача из САД и Канаде, те представника удружења из 15 европских земаља.

- До данас је пријављено 155 радова који ће бити представљени кроз презентације уживо и један дио онлајн због ситуације у вези са пандемијом ковида 19, док ће дио радова бити представљен кроз сесије - додао је Шкрбић.

Он је рекао да ће конференција бити прилика да млади истраживачи из Републике Српске у сарадњи са колегама из региона и Европе разговарају, размјењују искуства и да се договарају наредни пројекти.

- Биће то прилика да подстакнемо истраживања и укажемо на неке новине које ће се сигурно одвијати у наредном периоду. Ово ће бити јако добра увертира за оно што слиједи, а то је конгрес кардиолога Републике Српске - додао је Шкрбић.