latinica  ћирилица
20/09/2021 |  19:43 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Бањалука: Хоће ли ребаланс буџета добити зелено свјетло у Скупштини? (ВИДЕО)

Дан уочи сједнице Скупштине града Бањалука о Нацрту ребаланса буџета, није постигнут договор скупштинске већине и градоначелника Драшка Станивуковића.
Бањалука: Скупштина града - Фото: РТРС
Бањалука: Скупштина градаФото: РТРС

Одборници СНСД-а тврде да им Станивуковић сервира приоритете личне политике.

Ипак, кажу да ће скупштинска већина подржати Нацрт, ако у Приједлог ребаланса буде уврштен минимум њихових захтјева, који су кроз амандмане усвојени у Приједлогу буџета, али искључени Нацртом ребаланса.

Консултативни састанак без договора. Градоначелник не види ништа спорно у задуживању града, јер је продаја обвезница, каже, најбржи начин да се реализују капитални пројекти за развој града.

- Овај буџет направљен је уз системски приступ свих одјељења и конкретне приједлоге свих савјета мјесних заједница у посљедње четири године - каже Станивуковић.

У СНСД-у, међутим, тврде да ни скупштинска већина, ни представници мјесних заједница нису консултовани о пројектима због којих је планирано задужење града од шест милиона КМ. Кажу да подржавају развој приградских насеља у Бањалуци, али не и распоређивање буџета према личним афинититима. Замјерају и то што је Станивуковић из Нацрта искључио амандмане скупштинске већине, који су усвојени Приједлогом буџета.

- Доста ставки Нацрт не садржи, као што су накнаде здравственим радницима, умањен је дио за једнократну помоћ пензионерима, те су скинуте ставке које се односе на борачке категорије - каже Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а.

Младен Илић, предсједник Скупштине града, истиче да је усвајањем буџета за ову годину пружена шанса градској администрацији да уради оно што је замислила, али да се након 10 мјесеци може видјети да ништа није урађено.

Одборници СНСД-а сутра ће, кажу, подржати Нацрт ребаланса ако Станивуковић обећа да ће у Приједлог ребаланса бити уврштени амандмани скупштинске већине, или ће га вратити на дораду да би се уврстио минимум захтјева одборника.

Из СНСД-а позивају Станивуковића да равноправно воде град, на добробит свих грађана. Каква ће бити судбина ребаланса, показаће сутрашња расправа у градској Скупштини.