latinica  ћирилица
20/09/2021 |  23:06 | Аутор: СРНА

Градишка: Представљене књиге са подацима о 16.500 жртава усташко-нацистичког терора

У Градишци вечерас су представљене двије књиге са подацима о више од 16.500 жртава Другог свјетског рата из ове општине, а које су саставни дио научноистраживачког пројекта "Историја Градишке/Босанске Градишке и њене околине".
Књиге са подацима о 16.500 жртава усташко-нацистичког терора - Фото: СРНА
Књиге са подацима о 16.500 жртава усташко-нацистичког терораФото: СРНА

У књизи о жртвама усташко-нацистичког терора наведени су подаци о 14.443 цивилне жртве са подручја тадашње општине Босанска Градишка од 1941. до 1945. године, од којих је 5.470 дјеце млађе од 14 година, док су у другој књизи наведена имена 2.081 борца Народно-ослободилачке борбе и сарадника Народно-ослободилачког покрета.

Велика већина побројаних жртава били су Срби.

Предсједник градишког СУБНОР-а Никола Крагуљ рекао је да је овај пројекат започет 1985. године, али да се, због ратних дешавања и других разлога, рад одужио до прошле године, када су књиге одштампане, али нису до сада представљене због епидемиолошке ситуације.

Крагуљ је истакао да се у току прикупљања података дошло до имена и презимена још 2.500 жртава у односу на раније пројекције по којима се сматрало да у Другом свјетском рату страдало 14.000 становника Градишке.

- То је значајан допринос истини о нама, јер без података о томе ко су ти страдали људи по имену и презимену, мјесту и датуму рођења, тешко би било ишта доказивати. Ово су све докази који говоре о размјерама страдања на градишком подручју у Другом свјетском рату - рекао је он.

Крагуљ је додао да је познато је да је тадашња градишка општина чија је трећина становништва страдала била трећа у Европи по броју жртва у односу на број становника.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да оно што се не запише често буде заборављено и нагласио да докази и подаци о жртвама у овим књигама спречавају ревизију историје.

- Управо овакви документи, који су базирани на истинитим свједочењима људи који су наводили податке о својим страдалим рођацима, су значајни за истину коју желимо да буде записана - нагласио је Аџић.

Историчар Жељко Вујадиновић је нагласио је да ове двије публикације представљају једну цјелину, која обухвата цивилне и војне жртве, а њиховим објављивањем враћа се дух страдалим жртвама и истовремено осликава карактер Другог свјетског рата, с обзиром на то да су жртве већином били цивили и да су страдали од комшијске руке.

- Управо због тога може да се каже да и овај попис жртава осликава карактер и суштину постојања усташке Независне Државе Хрватске, те њен однос према Србима, Јеврејима и Ромима. Овим се сагледавају и узроци тих свих збивања и доприноси тражењу начина да се то у будућности више никада не понови - каже Вујадиновић.

Промоција је одржана у Културном центру Градишка.