latinica  ћирилица
21/09/2021 |  07:34 ⇒ 08:28 | Аутор: СРНА

Дрецун: Приштина показује да неће поштовати Бриселски споразум

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да забрињава број приштинских специјалних јединица које се налазе на прелазима Јариње и Брњак, али да је српски народ показао да ће се истрајно борити за сопствену слободу кретња, коју Приштина на најгрубљи начин ограничава.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Дрецун је рекао да Приштина предузима једностране потезе којима се на најгрубљи начин нарушава Бриселски споразум, те да показује да га неће испоштавати, нарочито у кључном дијелу који се односи на формирање Заједнице српских општина.

Он је оцијенио и да је посредник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавама током боравка у Приштини охрабрио на овако једностране потезе.

Дрецун је подсјетио да предсједник Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти већ дуго најављује мјере такозваног реципроцитета.

- Био је једно време критикован од Харадинијеве партије да није спреман да предузме акције, затим иду локални избори и наставак дијалога. Овим потезом је показао да је спреман на завођење једностраних мјера, на чврст став према Београду, да се не плаши никога и ничега - рекао је Дрецун за РТС.

Он је оцијенио да ће Курти инсистирати на мјерама које сматра да треба да предузме, те да је тиме купио политичку подршку бирачког тијела међу Албанцима за предстојеће локалне изборе.