latinica  ћирилица
21/09/2021 |  07:57 | Аутор: СРНА

Митрополит Иларион: Оно што се догодило у Црној Гори је срамота

Руска православна црква може да има само негативну реакцију на догађаје у Црној Гори у вези са покушајима ометања устоличења Његовог преосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија, изјавио је предсједавајући Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић) -
Митрополит Иларион Волоколомски (фото: Спутник / Александар Милачић)

- Када видимо како у Црној Гори српски патријарх /Порфирије/ и митрополит /црногорско-приморски Јоаникије/ слијећу хеликоптером /на Цетиње/, а испред њих носе штитове да их не би погодили снајперисти - онда мислим да у нашој Руској православној цркви може бити само такво реаговање - рекао је митрополит Иларион за Спутњик.

Митрополит Иларион је навео да му је веома драго што се програм "Црква и свијет" на телевизији "Русија 24" гледа у Црној Гори и што црногорски предсједник Мило Ђукановић прилично обраћа пажњу на његове изјаве на телевизији.

Ђукановић је оптужио је Русију за "отворено мијешање у унутрашње послове Црне Горе и агресију уз помоћ РПЦ и Српске православне цркве /СПЦ/".

Из Ђукановићевог кабинета је у недјељу, 19. септембра, саопштено да се митрополит волоколамски Иларион у интервјуу за телевизију "Русија 24" "мијешао у унутрашње послове Црне Горе".

Претходно је у програму "Црква и свијет" на овој телевизији митрополит Иларион Ђукановићеве поступке назвао "срамотом Црне Горе", укључујући и покушаје ометања устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

На Цетињу је 4. и 5. септембра дошло до сукоба противника устоличења митрополита Јоаникија и полиције. Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић објавио је снимак на којем савјетник црногорског предсједника за безбједност и бивши директор полиције Веселин Вељовић учествује у свађи и сукобима са припадницима полиције, а касније је и приведен због сумње да је напао службено лице на дужности.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић је за насилне протесте окривио Демократску партију социјалиста Мила Ђукановића. Митрополит Јоаникије такође је оптужио Ђукановића за организовање протеста. /крај/љљ