latinica  ћирилица
21/09/2021 |  09:41 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Илић: Не желим да сједнице буду изливи младалачке фрустрације Станивуковића

Поводом тренутне ситуације у Скупштини града Бањалука, гдје је одборник ПДП-а Иван Бегић вријеђао скупштинску већину и називао их фашистима, предсједник Скупштине Младен Илић јавности се обратио саопштењем.
Младен Илић (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Младен Илић (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Саопштење преносимо у цијелости:

Управо сам завршио састанак са шефовима одборничких клубова и група скупштинске већине на којем смо одлучили да због напада, пријетњи и притисака градоначелника на нас, а тиме и на више од 70.000 грађана који су нам дали своје повјерење, нећемо присуствовати данашњем скупштинском засједању!

Ово је одговор на аутократско понашање и анархистично дјеловање градоначелника и његово константно позивање на линч његових неистомишљеника. Од почетка овог мандата због наших суграђана и даљег развоја Града пружили смо руку градоначелнику, показујући тиме поштовање и према свим нашим суграђанима који су гласали за њега! Међутим, та пружена рука није прихваћена, а жеља за сарадњом остала је једнострана.

И управо због тога и таквих ствари желим да свим грађанима јасно и гласно кажем да градоначелник има два лица. Једно показује у ријетким разговорима са одборницима скупштинске већине када показује и вољу за сарадњу, али чим се састанак заврши, он показује друго лице.

Онда се сарадња претвара у конфликте и нападе путем медија и друштвених мрежа, а потребе грађана се потискују у други план ради личне промоције и јефтиног популизма Као предсједник Скупштине, задужен и овлашћен да у најболљем демократском духу водим сједнице Скупштине Града, нећу дозволити да се врши даља агресија на одборнике и друге учеснике на сједницама! Желим да сједнице Скупштине буду арене у којима һемо се борит са добрим идејама, плановима и визијама, а не Колосеум у којима се као гладијатори кољемо до смрти!

Не желим да сједнице буду изливи младалачке фрустрације градоначелника, његовог политичког бијеса и његовог личног обрачуна са неистомишљеницима! Обавеза ми је да чувам дигнитет и легитимитет најбитније градске институције, нашег градског парламента!

И због тога, поштовани суграђани, Одборници скупштинске веһине неће присуствовати сједници Скупштине Града све док градоначелник не преиспита своје понашање, не врати се у оквире нормалног и цивилизованог дијалога и у оквире својих надлежности прописаних Законом, Статутом и Пословником Скупштине Града и док не престане са прогоном, пријетњама и етикетирањима одборника иза којих стоји више од 70.000 грађана! Хвала