latinica  ћирилица
21/09/2021 |  11:01 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Сутра почињу "Дани Српске у Србији"

Традиционална манифестација "Дани Српске у Србији", коју организује Представништво Републике Српске у Србији по девети пут, почеће сутра у Београду.
Дани Српске у Србији - Фото: РТРС
Дани Српске у СрбијиФото: РТРС

Ове године манифестација ће бити организована у 11 градова у Србији - Београду, Новом Саду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Суботици и Нишу.

Током осам дана трајања манифестације биће организоване и двије велике промоције инвестиционих потенцијала пословних слободних зона Републике Српске, од којих ће прва одржана сутра у Привредној комори Србије у Београду, а друга, 29. септембра у Привредној комори Војводине.

Посебан акценат ће се ставити на регију Подриња, а биће представљене и пословне и слободне зоне четири велика града Републике Српске – Приједора, Градишка, Зворника и Требиња.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је раније да ће бити организовани и сусрети градова из Републике Српске са збратимљеним општинама и градовима у Србији, али и нова братимљења.

Ове године биће представљена и туристичка понуда Републике Српске - од Јахорине преко рафтинга на Тари и Врбасу, до бањског туризма и могућности заједничког наступа Србије и Републике Српске на туристичким сајмовима у Европи и свијету.

Туристички потенцијали којима Република Српска располаже биће представљени током цијелог трајања манифестације, и то по два дана у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Публици у Србији биће представљени и умјетнички програми - шест позоришних представа за одрасле и једна за дјецу, пет концерата озбиљне, забавне и рок музике и један књижевни програм.

Цицовић је навео да ће у оквиру представљања културно-умјетничког стваралаштва, ове године бити организоване представе Народног позоришта Републике Српске 23. септембра у Новом Саду и Дјечјег позоришта Републике Српске, 27. септембра у Нишу.

- Ту су и представе Градског позоришта из Требиња у Зрењанину и приједорског позоришта у Кикинди 26. септембра, као и бањалучког Студентског позоришта у Крагујевцу 25. септембра, а први пут на манифестацији наступиће и бијељинско позориште представом у Крушевцу 23. септембра, док ће у Краљеву, 24. септембра бити изведена представа Култрног центра Источног Сарајева - навео је Цицовић.

Музички програми почеће концертом Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније сутра на свечаном овогодишње манифестације у режији Драгана Елчића, а током манифестације биће организовани и наступи етно групе "Ив"“ из Добоја "Катера" из Источног Сарајева и "Траг" из Бањалуке, као и група "Оне три" из Бањалуке.

У књижевном програму предвиђено је вече пјесника Горана Врачара и романописца Жељка Пржуља из Источног Сарајева, који ће на захтјев публике у Суботици наступити у том граду 28. септембра у Српском клтурном центру "Свети Сава" у 19.00 часова.

"Дан Српске у Србији" завршиће се 29. септембра у Новом Саду.