latinica  ћирилица
21/09/2021 |  11:32 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Припремљени нацрти и приједлог измјена три закона

Нацртом Закона о фискализацији, који би требало да буде на дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске која је заказана за 28. септембар, предложене су измјене досадашњег система контроле промета путем фискалних каса у техничком смислу, чиме се стварају законске основе за увођење новог система фискализације.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

У Министарству финансија Републике Српске Срни је речено да су разлози за доношење новог закона садржани у потреби даљег развијања и унапређења постојећег система фискализације, који ће довести до повећања степена контроле над прометом робе и услуга, а самим тим и повећања пореских прихода и смањењу "сиве економије".

- Овим нацртом закона уређују се предмет, обвезници и поступак фискализације. Планирано је да се прописани подаци из фискалног уређаја преузимају путем софтверске апликације Пореске управе Републике Српске, на основу чега ће се управљати процесором фискалних рачуна сваког обвезника фискализације од његовог иницирања до гашења и креирања анализа и извјештаја - појаснили су из Министарства финансија.

Фискални уређаји нове генерације заснивају се на квалитетним и напредним сигурносним елементима и могућностима којима уређај располаже, укључујући могућност штампања и скенирања QР кодова.

Фискални рачун нове генерације биће могуће, осим штампања, издати и на друге начине као што је слањем мејлом, апликацијом, СМС-ом, приказом QР кода на екрану.

- Имајући у виду да је до сада финансирање иницијалне фискализације код пореских обвезника било о трошку обвезника фискализације, Влада Републике Српске се опредијелила да растерети пословну заједницу и предложила да трошак иницијалне фискализације сноси Република. Процијењено је да би из Буџета било потребно издвојити 50 милиона КМ за цјелокупан трошак увођења новог система за управљање фискализацијом и трошак инцијалне фискализације код пореских обвезника, укључујући набавку и постављање новог фискалног уређаја нове генерације - навели су из Министарства финансија Српске.

У скупштинској процедури је и Приједлог закона о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске који је предложен с циљем подстицања привредне активности и побољшања животног стандарда грађана Републике Српске.

- Измјенама ће бити омогућено издавање гаранција привредним друштвима за извозне пројекте, као и за домаћа привредна друштва када је друштво добило посао посредством међународне јавне набавке, а финансирање се врши из средстава међународних финансијских институција. На овај начин би се додатно стимулисао излазак на међународно тржиште наведеним привредним друштвима, а дио њиховог ризика пословања би био умањен - појаснили су из Министарства финансија.

На предстојећој сједници Народне скупштине је и Нацрт закона о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, а један од циљева овог фонда је подршка развојним пројектима у вези са повећањем запослености и подршком функционисању тржишта рада у Републици Српској.

- Имајући у виду потребу за задржавањем кадра на домаћем тржишту рада, која је једним дијелом зависна од рјешавања захтјева за повећаном потражњом средстава за стамбеним кредитима од стране физичких лица, као и потребу за додатним стимулисањем стамбеног збрињавања грађана Републике Српске, подршку пронаталитетним политикама и развоју тржишта рада, Нацртом је предложена допуна Закона на начин да се средства Фонда за развој и запошљавање Републике Српске могу пласирати у кредите и физичким лицима за стамбено збрињавање - истакли су из Министарства финансија Републике Српске за Срну.