latinica  ћирилица
21/09/2021 |  12:20 ⇒ 15:06 | Аутор: РТС

Вучић: Одбио сам документ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након сједнице Савјета за националну безбједност, да Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на сјевер Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум о правном промету.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

Поручује да је одбио "тобожње компромисно рјешење Квинте које би унижавало Србију".

Вучић је рекао да је донесено више одлука, закључака, приједлога и препорука.

Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Сматрамо непримјереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог, али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција - поручио је Вучић. 

Додао је да је јутрос разговарао са амбасадорима најмоћнијих западних земаља, амбасадорима Квинте, о томе како би требало да изгледа "тобожње компромисно рјешење".

- Одбио сам то рјешење јер то није компромисно већ је рјешење које би унижавало Србију. То је рјешење којим би 70 одсто онога што су намјеравали да раде Албанци на административној линији они би заборавили на то, али би увели 20/30 одсто мјера. Добио сам за одбијање сагласност Савјета. Одбацио сам то јер сам сит политике свршеног чина и не можете да разговарате тако са Србијом - рекао је Вучић.

Ситуацију је илустровао са куповином у продавници, када постоји договор да се, наводи, пет килограма поморанџи плати 1.000 динара, а договор се не поштује.

- Ви платите, продавац узме те паре и ти онда тражиш поморанџе, а он каже не, не, то су посебне поморанџе, мора још. Ви кажете да је договор био пет килограма за 1.000 динара и, наравно, избије свађа и дође полицајац, а то су земље Квинте, и кажу смирити се, ви сте исти, ти додај још 300 динара и онда је то компромисно рјешење. На такве барабске трикове Приштине више нико неће пристајати - навео је Вучић. 

Према његовим ријечима, једино рјешење за ову ситуацију је повлачење свих трупа са сјевера КиМ.

- Повратак на пређашње стање и онда да идемо у Брисел и разговарамо о свему - навео је Вучић додајући да је Србија увијек спремна за разговор.

Такође, каже да Савјет за националну безбједност тражи хитан одговор ЕУ постоји ли Бриселски споразум у правном промету или не, када ће бити формирана ЗСО.

- Тражићемо одговор. Ћутање ће бити јасан знак да споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО и онда сви знамо да не постоји. Срж споразума је ЗСО - истиче Вучић.

Рекао је и да је Савјет, у складу са својим послом, разматрао одбрамбене капацитета Републике Србије, стање у Војсци Србије, МУП-у.

- Разговарали смо и о десетинама техничких ствари које можемо да унаприједимо. Задовољан сам стањем како борбене готовости тако и моралом, мотивисаношћу људи да увијек унапређују наше капацитете тако и свим оним што нас тек чека, то је значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције које ће се видјети у том периоду - навео је Вучић.

"Суштина да се поштује Бриселски споразум"

Истакао је да ће се, док траје кризна ситуација, сналазити и проналазити рјешење за снабдијевање српског народа на КиМ.

- Неће увијек бити свега, али основних животних намирница на сјеверу Косова и Метохије биће довољно да људи могу нормално да живе - поручио је Вучић.

Истиче да ће се додатне мјере разматрати у наредних неколико дана, те да ће се онда изаћи са њима.

- Желимо да покажемо добру вољу и оставимо неко вријеме некима у Приштини да промијене своје лоше одлуке. Уколико не буду жељели, ми ћемо доносити мјере у циљу заштите интереса Републике Србије и ја сам о томе обавеијстио и чланице Квинте и представнике ЕУ, нисам ништа крио пред њима, све сам им рекао у лице - рекао је Вучић.

Поновио је да се неће прихватити политика свршеног чина, те да од Србије неће добити печат на нечију криминалну акцију.

Што се тиче физичког насиља, Вучић је рекао да на то мора да реагује НАТО.

- Ако не буде реаговао ни НАТО, ја сам то рекао, неће бити погрома нашег становништва, као што је било 2004. године и неће бити ни Олује ни Бљеска - рекао је Вучић.

Напоменуо је да суштина није у додатним мјерама, већ у томе да се поштује Бриселски споразум.

Коментаришући изјаву Бесника Бисљимија да ЗСО неће бити формирана, Вучић је рекао да вјерује у то што каже јер је толика његова "мржња према српском народу, према Србији", да му је за вјеровати.

Тема мора да буде ЗСО, ми смо ово питање поставили ЕУ - има ли Бриселског споразума или нема, рекао је Вучић и упитао зашто се онда иде у Брисел ако не може да се обезбиједи провођење споразума.

- Како год да се ријеши, ријешиће се без понижавања Србије, а најважније је да ћемо гледати да сачувамо мир - каже Вучић. 

Подсјетио је на случај воза у којем, како каже, "није било ни топова ни тенкова, ни оружја, ни оруђа", већ да су били осликани српски манастири.

Замислите страшног гријеха српске државе, што је платила неком човјеку да ослика српске манастире, рекао је Вучић и навео да је то било представљено као "страшна увреда за албански народ".

А тај воз није стигао ни 30 километара од административне линије, каже предсједник Србије и истиче да су сада приштинска оклопна возила заузела прелаз.

Нагласио је да ће, како год да се тумаче ствари, Београд бити крив.

- Кад кажу позивамо обје стране знајте да немамо ни један одсто кривице. Када напишу да смо ми криви, значи да смо ми вјероватно направили неку тактичну грешку - каже Вучић.

Он истиче да се у таквим ситуацијама штити "албанско чедо".

- Морамо да будемо спремни на ту врсту двоструких аршина и лицемерја. Али нећу да ћутим и не пада ми на памет, нећу и не можете ми ништа - поручио је Вучић.

Истакао је да би се РОСУ јединице одмах повукле, да је Србија прихватила приједлог и поручио Приштини да не може бити како они хоће.