latinica  ћирилица
21/09/2021 |  12:20 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Приједор: Промовисана збирка пјесама "Одричем се"

У Приједору је промовисана збирка пјесама Драгана Топића "Одричем се".
Промоција збирке пјесама Драгана Топића - Фото: РТРС
Промоција збирке пјесама Драгана ТопићаФото: РТРС

Топић је академски сликар и ликовни педагог, а ово му је прва збирка поезије.

Велики сликар Пабло Пикасо давно је рекао да је сликарство нијема поезија, а да је поезија сликатсво које говори, каже Драган Топић.

Овај Приједорчанин сликарством се бави 50 година, а раније је објављивао афоризме и поезију у локалним медијима.

- Сваки сликар у паузи понешто напише, да би се одмарао. Онда уз стихове и сопствено размишљање о времену садашњем, прошлом и будућем, помало се баци на папир и онда дође вријеме да се подвуче линија и сабере оно што се написало - каже Топић.

Топић у својој поезији, која је свевременска и надвременска, на једноставан начин говори о томе како функционише природа, људи и људска осјећања, истиче професор српског језика и књижевности Бранислав Кецман.

- У тој мисаоној и рефлексивној лирици, коју Драган Топић заиста вјешто његује, проналазимо просте одговоре на то шта је живот, куда живот иде, шта је то искуство, чему оно служи, да ли је човјек вриједан постојања на земљи, да ли проналази смисао у томе - додаје Кецман.

Топићева збирка поезија објављена је у издању приједорске Народне библиотеке "Ћирило и методије".

Ово јавна установа објавила је конкурс на који могу да се пријаве писци из Поткозарске регије, који желе да своја дјела промовишу у организацији Бибилиотеке.