latinica  ћирилица
21/09/2021 |  12:37 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Ђерлек: Ковид пропуснице спремне, чека се финална одлука

Државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек рекао је да су ковид пропуснице спремне и да се чека само финална одлука да оне заживе.
Мирсад Ђерлек - Фото: ТАНЈУГ
Мирсад ЂерлекФото: ТАНЈУГ

- Ковид пропуснице прије свега служе да се заустави ширење инфекције и оне ће имати вишеструки значај. Ангажовали смо и правнике који ће то усагласити, пошто се прича да ли је уставно, то јест да ли се врши дискриминација - рекао је Ђерлек за Телевизију К1.

Говорећи о драстичном порасту новозаражених од корона вируса, он је оцијенио да се око 45 одсто популације у Србији одлучило за масовно оболијевање, а не за вакцинацију против ковида.

Питајући невакцинисане шта чекају и зашто не "засучу рукав", Ђерлек је рекао да Србија мора да има између 70 и 80 одсто вакцинисаних да би достигла колективни имунитет.

Он је подсјетио да је прву дозу вакцине против ковида примило 53 одсто пунољетних грађана, а ревакцинисано је 51 одсто, додајући да су се надлежни надали да ће бити постигнут бољи резултат у вакцинацији.

- Међутим, око 45 одсто грађана одлучило се за неки други вид постизања колективног имунитета, а то је масовно разболијевање - закључио је Ђерлек.