latinica  ћирилица
21/09/2021 |  13:30 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Градишка прославила Малу Госпојину (ФОТО/ВИДЕО)

Градишка данас прославља славу града Рођење Пресвете Богородице - Малу Госпојину. Тим поводом организоване су бројне манифестације и вјерски обред улицама града.
Градишка - Мала Госпојина, обиљежена слава града - Фото: СРНА
Градишка - Мала Госпојина, обиљежена слава градаФото: СРНА

У реновираном Храму Покрова Пресвете Богородице велики број вјерника и градско руководство присуствовали су литургији и освећењу сласког колача и жита послије чега је улицама града прошла литиија чиме је настављена традиција дуга преко двијестотине година прославе Мале Госпојине као славе општине а сада града Градишке.

Фото: СРНА

- Дуже од једног вијека народ се саборно окупља у Градишци на Малу Госпојину и та традиција је опредијелила градске власти посљедњих 20 и више година да овај велики празник прослављају као славу града - рекао је архијерејски намјесник, протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић.

Истакао је да је овај храм је један камен међаш и треба да буде духовни бисер Градишке, цијеле Републике Српске и нашег српског православног народа.

У протеклих годину дана, између двије славе града, упркос пандемији радило се и градило на цијелом подручју града. Осим инфраструктурних пројеката отворени су нови производни погони и запослени млади.

- Показали смо да у претходних пет година не гледамо да ли је година изборна или није, него да у континуитету реализујемо важне пројекте. Започели смо пројекат реконструкције и доградње канализације и изградње градског пречистача, који се у цијелости финасира грантом од скоро 15 милиона евра - рекао је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Поводом славе града Туристичка организација организовала је сајам домаћих произвођача из Куће Лијевча и Поткозарја. Традиционално на хиподрому су организовани и коњички сусрети.