latinica  ћирилица
21/09/2021 |  13:32 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Бањалука: Центар града сутра отворен само за аутобусе, предвече бициклијада

У Бањалуци ће сутра бити обиљежен Дан без аутомобила у оквиру Европске седмица мобилности.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Из Градске управе је саопштено да ће тим поводом саобраћај у централној градској улици бити обустављен од 12.00 до 21.00 час, на дионици од Народног позоришта Републике Српске до Парка "Петар Кочић" за сва возила, осим за аутобусе.

За вријеме трајања обуставе саобраћај ће регулисати и преусмјеравати припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Из Градске управе наводе да ће за вријеме трајања обуставе бити и мјерено аерозагађење покретном еколошком станицом у Парку "Петар Кочић", како би се упоредили подаци аерозагађања када је саобраћај обустављен са подацима када се саобраћај одвија.

У Дану без аутомобила у Бањалуци ће бити одржана бициклијада под називом "Два су точка довољна" у организацији удружења Бањалучка критична маса и Центра за животну средину, уз подршку града Бањалука.

Окупљање учесника најављено је за 17.00 часова на паркингу код Музеја савремене умјетности Републике Српске, а старт од 18.00 часова.

- Тиме ће Бањалука заједно са 3.000 градова из цијелог свијета указати на значај здраве животне средине, пјешачења, бициклизма, те на неопходност мањег кориштења аутомобила, а већег кориштења јавног превоза - навели су из Градске управе.

Слоган овогодишње Европске седмице мобилности, која се обиљежава од 16. до 22. септембра, гласи "Крећимо се одрживо! Останимо здрави!".