latinica  ћирилица
21/09/2021 |  13:52 ⇒ 13:55 | Аутор: Б92

Грегор Шлиренцауер завршио каријеру (ВИДЕО)

Аустријски ски-скакач Грегор Шлиренцауер (31) окончао је каријеру у уторак.

Шлиренцауер је шест пута био првак свијета у ски-скоковима, четири пута је освајао Свјетски куп и једном био олимпијски шампион, у Ванкуверу 2010.

У каријери је остварио 53 побједе уз 88 подијума, а два пута је славио и на чувеној турнеји "Четири скакаонице (2007. и 2012).

Шлиренцауер је у својој првој шампионској сезони 2007/2008. оборио неколико рекорда, укључујући и резултат легендарног Финца Јанеа Ахонена са 13 побједа у Свјетском купу.

Такође се изједначио са Ахоненом, Матијем Хаутамакијем и Томасом Моргенштерном са шест узастопних побједа у сезони.

      View this post on Instagram

A post shared by Gregor Schlierenzauer (@gregorschlierenzauer)

У јануару 2013. је изједначио рекорд Матија Никанена са 46 побједа у СК, а закључно са јануаром 2020. има рекордних 53, али је посљедњу забиљежио прије чак седам година.

- Било је ово јединствено и емотивно путовање које се наставља другачије. Посљедњих неколико мјесеци је било изазовно за мене, у позитивном смислу. До паузе због повреде, имао сам довољно потребног времена да сагледам прошлост и видим гдје сам сада. Такмичење ме покретало са својим успонима и падовима у посљедњих 15 година. Употпуњавало ме. Крај није лак за мене, послије свега што сам доживио, али је одлука исправна и у правом тренутку - написао је Шлиренцауер у својој опроштајној поруци.

Прошле сезоне је због вируса корона освојио само осам бодова, а у фебруару је доживио и тешку повреду кољена, покидао је предњи укрштени лигамент.