latinica  ћирилица
21/09/2021 |  14:35 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Лопаре: Одата почаст херојима одбране Српске

На брду Пањик изнад Прибоја у општини Лопаре данас је одата почаст херојима одбране Републике Српске - команданту Гарде "Пантери" Бранку Пантелићу, капетану Стевану Лазићу и за 12 припадника ове елитне ратне јединице који су погинули 1992. године.
Лопаре - Гарда "Пантери", парастос - Фото: СРНА
Лопаре - Гарда "Пантери", парастосФото: СРНА

На мјесту гдје су животе положили припадници Гарде "Пантери" у име Владе Републике Српске говорио је министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић који је истакао значај Гарде и других ратних јединица у протеклом одбрамбено-отаџбинско рату за одбрану огњишта Срба који живе на простору Мајевице.

- Ови људи су животе дали за слободу Републике Српске. Ми Срби у БиХ не желимо ништа друго него слободу, а да бисмо имали слободу треба да имамо државу, јер држава је једина ствар која може да гарантује слободу српском народу на овим просторима - оцијенио је Ћорић.

Учесник битке на Пањику који је рањен у овим борбама Саво Цвијетиновић, у то вријеме начелник Станице јавне безбједности у Лопарама, каже да је ова битка била пресудна за одбрану мајевичког простора на почетку рата, чиме је спријечено пресијецање путних комуникација и заштићен релеј Столице.

Према његовим ријечима, то је била дуготрајна и крвава битка, али је на линијама које су тада успостављене и данашња граница Републике Српске.

Начелник Лопара Радо Савић рекао је на скупу да је херојска одбрана Прибоја одредила будући ток ратних догађања на мајевичком подручју и да је обавеза локалне заједнице да његује сјећање на ове важне догађаје, подржава рад општинске Борачке организације и да се свакодневно бори за што бољи живот грађана, укључујући и борачку популацију.

- Потрудили смо се да у Лопарама запослимо сву дјецу погинулих бораца која су завршила факултет, стипендирамо студенте и ученике из породица борачке популације и заједно са Владом Републике Српске учествовали смо у изградњи стамбених јединица за борачке категорије - рекао је Савић новинарима.

Према његовим ријечима, тренутно се граде још двије куће, једна за ратног војног инвалида и друга за демобилисаног борца.

Сјећање на саборце организовало је Удружење ветерана Гарда "Пантери", а предсједник овог удружења Петар Цвијетиновић је у изјави новинарима истакао да је битка за Пањик једна од најзначајнијих битака за одбрану српског народа у протеклом рату.

Испред спомен-обиљежја на мјесту погибије припадника Гарде "Пантери" служен је парастос и положено цвијеће.