latinica  ћирилица
21/09/2021 |  17:06 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Бајден најавио еру "неуморне дипломатије"

Предсједник САД Џозеф Бајден најавио је у обраћању Генералној скупштини УН еру "неуморне дипломатије" и бранио хаотично повлачење Америке из Авганистана.
Џо Бајден (фото: youtube.com/WashingtonPost) -
Џо Бајден (фото: youtube.com/WashingtonPost)

Бајден је рекао да је то био неопходан заокрет у америчкој политици да би се фокус премјестио на глобални изазов антидемократских система, пандемију ковид 19 и климатске промјене.

- Окончали смо 20 година сукоба у Авганистану и док затварамо ову еру неуморног рата, отварамо нову - неуморне дипломатије - нагласио је предсједник САД у свом првом обраћању овом тијелу УН од када је ступио на дужност.

Бајден је обећао да ће бранити виталне националне интересе САД, али је напоменуо да "мисија мора бити јасна и остварива" и да америчка војска "не смије да се користи као одговор на сваки проблем који видимо у свијету".

Он каже да се свијет суочава са пресудном деценијом и да "умјесто да се настављају ратови из прошлости", треба рјешавати проблеме попут глобалне пандемије, климатских промјена, сајбер пријетњи и регулисати промјену "глобалне динамике снаге".

Бајден је рекао да ће радити са Конгресом САД на томе да се удвоструче фондови за помоћ земљама у развоју поводом климатских промјена.