latinica  ћирилица
21/09/2021 |  17:22 ⇒ 17:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутерес: Морална оптужница свијету због расподјеле вакцина

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес замјерио је данас свијету због неправедне дистрибуције вакцина против вируса корона.
Антонио Гутерес - Фото: nezavisne novine
Антонио ГутересФото: nezavisne novine

Гутерес је у обраћању на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку истакао да су слике из неких дијелова свијета, гдје су вакцине са истеклим роком, као и неискоришћене вакцине у смећу, оне које приказују "причу о нашим временима", преноси агенција Ројтерс.

Он је казао да је већина становништва богатијих земаља имунизована, док више од 90 одсто становника Африке није добило ни једну дозу.

- Ово је морална оптужница за стање нашег свијета. То је безобразлук. Прошли смо научни испит, али стичемо диплому из етике - рекао је Гутереш на генералној дебати Генералне скупштине УН-а.

Од 5,7 милијарди доза вакцина против вируса корона које су примијењене широм свијета, само два одсто их је дато у Африци.

Гутерес се залаже за глобални план вакцинације који подразумијева да ће 70 одсто становништва свијета бити вакцинисано до прве половине сљедеће године.

Генерални секретар, који 1. јануара почиње други петогодишњи мандат на челу свјетског тијела, такође је упозорио на повећање напетости између свјетских велесила, Кине и Сједињених Америчких Држава.

- Бојим се да наш свијет пузи према два различита сета економских, трговинских, финансијских и технолошких правила, два различита приступа у развоју вјештачке интелигенције, и на крају двије различите војне и геополитичке стратегије - поручио је Гутерес.