latinica  ћирилица
21/09/2021 |  17:57 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Дозвољено обраћање Комшића; Додик поново обавијестио Гутереса да нема сагласност (ВИДЕО)

И поред писма у којем је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упознао генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса да Жељко Комшић у Њујорку борави без сагласности Предсједништва, Комшићу ће бити омогућено да говори на Генералној скупштини УН.
Сједница Савјета безбједности УН - Фото: Screenshot
Сједница Савјета безбједности УНФото: Screenshot

Додик је истакао да тиме генерални секретар доприноси распаду БиХ, што је нечувена пракса.

Из Кабинета српског члана Предсједништва поново су обавијестили генералног секретара УН о противуставном дјеловању Жељка Комшића.

Приватну посјету америчком континенту, Комшић је започео разговором са генералним секретаром Уједињених нација. Прећутао је Комшић да је у Њујорк допутовао без сагласности Предсједништва, али ни Гутерес није показао да га је о томе још 7. септембра писмом обавијестио Милорад Додик, баш као и све чланице Генералне скупштине УН.

- Са нарочитом пажњом пратим политичка збивања у БиХ и региону. Схватам озбиљност и комплексност актуелног политичког тренутка и истичем да ће Уједињене нације остати привржене подршци БиХ - рекао је Гутерес.

Да Гутерес схвата озбиљност политичког тренутка како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Предсједништва, не би Комшићу дозволио да буде говорник на сесији Генералне скупштине. То му је омогућено и поред јасног упозорења да је посјета Комшића противна Пословнику Предсједништва и Уставу БиХ.

- Уколико то све буде игнорисано, игнорише се Устав а не ја. Онда сам генерални секретар доприноси распаду БиХ, што је нечувена пракса да управо највише свјетско тијело и његово генерални секретар у томе учествује, али то је њихов избор - каже Додик.

Сусрет са Гутересом, Комшић је искористио да облати Србију и Хрватску, јер наводно БиХ посматрају као ратни плијен и оптужи Републику Српску за блокаду заједничких институција, јер се противи "Инцковом" закону. Афирмисао је тзв. грађански концепт, игноришући чињеницу да БиХ, према Уставу, чине конститутивни народи и два ентитета.

- Из онога што видимо да је Комшић рекао приликом сусрета са генералним секретаром УН-а, само је додатно потврђено да он у УН-у не представља БиХ јер онако срамне и неистините тврдње можда може да изнесе у име своје "комби странке" и тзв. Златних љиљана или у име грађана којима је забрањен улазак у све општине са хрватским предзнаком, али у име заједничких институција БиХ не може - ке Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

Самосталан иступ Комшића на Скупштини Уједињених нација, без претходно утврђене платформе и сагласности Предсједништва, само потврђује у каквом су хаосу унутрашњи односи, истовремено представља и континуитет лоше спољне политике БиХ, оцјена је професора Милоша Шолаје.

- Чињеница је да се Комшић потпуно политички необавезно и неодговорно према било коме понаша на један самосталан и индивудуалан начин. Ово је исто тако лоша порука међународној заједници јер очигледно је да се на овакав начин покушава испровоцирати неко снажније дјеловање међународне заједнице и показати да БиХ није спремна сама и способна да дефинише своје спољно политичке везе а ни своју спољно политичку позиију - истиче Шолаја.

Према агенди објављеној на званичном сајту Уједињених нација, обраћање Комшића предвиђено је за сриједу у 11.00 по америчком, односно у 17.00 по нашем времену. Сви говорници имају максимално 15 минута, довољно времена да Комшић поново усталаса политичке односе у БиХ.