latinica  ћирилица
21/09/2021 |  19:04 ⇒ 20:43 | Аутор: РТС

Мађарска поново кажњења због расизма

Мађарска је кажњена једном утакмицом у квалификацијима за Свјетско првенство без присуства публике, а мораће и да плати 200.000 швајцарских франака, а све због расистичких испада навијача у мечу са Енглеском у Будимпешти овог мјесеца.

Дио навијача мађарског изабраног тима, који су се шовинистичким и расистичким испадима истакли и током Европског првенства, имитирао је гласове мајмуна у тренуцима када су лопту имали Рахим Стерлинг или Џуд Белингем.

Такође, гађали су фудбалере Енглеске разним предметима у моментима када су они прослављали голове, а којих су постигли четири.

Казна подразумијева и једну утакмицу без публике казне условно, у трајању од двије године.

Сходно поменутим инцидентима на Европском првенству, Мађарска је кажњена и са три меча без публике у предстојећим мечевима Лиге нација, који су на програму наредне године.

Наредни меч Мађарска игра против Албаније 9. октобра.

У образложењу казне стоји да је њен узрок "расистички повици и гестови, бацање предмета, паљење бакљи и блокирање степеништа".

Претходна казна коју је Фифа изнијела Мађарској износила је 20.000 швајцарских франака, а тицала се хомофобичних повика упућених Кристијану Роналду на мечу квалификација за Свјетско првенство против Португалије.