latinica  ћирилица
21/09/2021 |  20:27 ⇒ 22/09/2021 | 07:32 | Аутор: СРНА

На Космету мирно, али напето

Ситуација на сјеверу Космета је мирна, али напета, а Срби се надају да ће Приштина и Београд уз посредовање ЕУ доћи до рјешења мирним путем, компромисом, рекао је градоначленик сјеверене Косовске Митровице Милан Радојевић.
Јариње (Фото: Kosovo Online) -
Јариње (Фото: Kosovo Online)

- Наша порука, као и сваког грађанина који се налази на овом мјесту, јесте да желимо мир, не желимо насиље, не желимо никакве провокације. Народ је одлучан у намјери да одбрани своје позиције на овим просторима. Желимо слободу кретања која је гарантована сваком човјеку у Европи - истакао је Радојевић и запитао зашто је слобода кретања ускраћена Србима на Косову и Метохији.

Срби, посебно они из општина Лепосавић и Зубин Поток ће и другу ноћ наставити да мирно протестују упркос киши.

Инцидентних ситуација нема јер, како је рекао Радојевић, народ једино жели да мирним протестима укаже да је погрешна одлука приштинских власти да забране улазак са српским таблицама на Косово и Метохију.

Срби траже повлачење одлуке, али је на административном прелазу Мердаре, на путу Куршумлија-Подујево, према подацима "граничне полиције", пробне таблице подигло више десетина Срба са подручја Косова и Метохије јужно од Ибра.

Према истом извору, пробне таблице са ознаком "РКС" подигло је и педесетак Срба и неалбанаца са сјевера Косова.

Иста ситуација је и на административним прелазима Бијела Земља, пут Бујановац-Гњилане и Мутоводи на путу Приштина–Лесковац.

Из тзв. Косовске полицијске службе тврде да повремено кретање већег броја припадника полиције и тзв. Специјалне јединице РОСУ "нема везе са било каквим повећањем броја припадника служби безбједности на сјеверу Косова", већ је "у питању редовна смјена", пошто се смјена распоређених 400 припадника КПС врши на 12 часова.